Galériával

2023.01.16. 11:30

Egy hónap után bezárt a szolnoki jégpálya

December elején nyitott a megyeszékhelyen a Lakatos Imre gyakorló jégpálya a Felső-szandai réten, de már be is zárt. Időközben ugyanis kiderült, hogy a bevételek nem fedezik a kiadásokat. Az elmúlt hónap tapasztalatairól és a jövőbeli tervekről Buczkó Istvánnal, a Szolnok Jégsport Kft. vezetőjével beszélgettünk.

P. Pusztai Nóra

A gyerekeknél nagyon népszerű volt az este nyolc utáni időpont

Fotó: Mészáros János

– A nyitott pálya használatát és a jég minőségét jelentősen befolyásolja az időjárás, így a nap, a szél, illetve a hőmérséklet. December végén volt lehetőség arra, hogy délutánonként is fogadhassunk korcsolyázókat. Ki is használták a szolnokiak, önszerveződő csoportok, baráti társaságok, családok léptek jégre – részletezte Buczkó István, a Szolnok Jégsport Kft. vezetője.

A megyeszékhelyen négy éve kedveznek a korcsolyázás szerelmeseinek, korábban a fedett pályán egy szezonban húszezren is megfordultak. A jelenlegi létesítmény különlegességét az adta, hogy szinte teljes egészében önkiszolgáló volt.

– Az országban egyedülálló, hogy a korcsolyázni érkezők az interneten foglalják le és fizetik ki a jegyet és a bérleti díjat, minimális a helyszíni adminisztráció. Átlagban harmincan voltak a pályán, a gyerekeknél nagyon népszerű volt az este nyolc utáni időpont – részletezte.

A fenntartási költség viszont igen magas, az áramért havi két-három millió forintot kell fizetni, a helyszín bérléséről nem is beszélve.

– Az infrastruktúra körülbelül ötven millió forint értékű a berendezésekkel együtt, erre jön még rá a fenntartás – magyarázta. Hozzátette: az önkormányzattól ötmillió forint támogatást kaptak, de ez sem volt elegendő ahhoz, hogy nyitva maradhassanak. A folyamatos eső miatt ugyanis nem tudták fogadni a sportolókat.

Mindezek ellenére a fejlesztésen gondolkodnak, a Szolnok Orcas Hoki Sportegyesület a Magyar Jégkorong Szövetség által hozott döntés alapján száznyolc millió forintot kap a pálya lefedésére, ez az idei év programja.

– Kecskemét a példa, ott néhány évvel előttünk járnak. A fedett pályával biztosított a négy-öt hónapos működés, a kérdés hogy, hol legyen – vetette fel a megoldásra váró helyzetet.

Stratégiai időtávban, hosszútávon kell gondolkodnunk. Egy csarnok a téli turizmus állandó célpontjává tenné a várost, így vendégeket is vonzana

– utalt a tervekre.

A korcsolyázók mellett igen szép számmal választják a környékbeliek a jégkorongot is. A hoki egy gyors és látványos csapatsport, ahol az egyéni kvalitások is megjelennek. A délutánokon különböző korcsoportokban ötven utánpótláskorú gyermek gyűlt össze az edzéseken, a tagok egyharmada lány.

– Szolnoki, környékbeli családok építették, működtették a pályát, ebben a hokis gyerekek is részt vettek. A csapatokat  Bálint Artúr vezetőedző építi, a játékosok közül többen kettős igazolással játszanak, ami jól mutatja, hogy kis egyesületből is komoly szintre el lehet jutni – emelte ki Buczkó István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában