Somodi János

2023.01.06. 14:00

Először rendeztek búcsúmisét Bánhalmán

A Bánhalmáról elszármazott 87 éves Somodi János celebrált.

D. E.

Somodi János címzetes kanonok búcsú miséjét Koltavári Attila kenderesi plébánossal tartotta

Forrás: Beküldött fotó

December 30-án tartották Bánhalmán, a Szent Család templomban az első búcsúmisét. A Bánhalmáról elszármazott, 87 éves ­Somodi János címzetes kanonok celebrált, akit 1960-ban szenteltek pappá, s azóta az Egri főegyházmegye településein szolgált. Már nyugállományban van, Szűcsi községben él, helyettes plébánosként ma is celebrál miséket. 

Az egykori Nagy-Bánhalmán született, szolgált megyénk több településén is. Régi vágya volt, hogy szülőfalujában templom épüljön, és ott szentmisét mutathasson be. 

Felidézte a templom építésére irányuló korábbi bánhalmai kezdeményezéseket, és örömmel szólt arról, hogy tavaly itt lehetett a Szent Család templom szentelésén. Felidézte gyermekkori élményeit is, és arról is szólt, hogy mindig szívén viselte szülőfaluja sorsát. Bánhalmán, az egykori Nemes-Piret de Bihain-kastélyban szeretett volna idősek otthonát létrehozni, amely sok helyi lakosnak biztosított volna munkalehetőséget, sajnos ez a kezdeményezés anyagi okok miatt nem valósulhatott meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában