Probléma

2023.01.10. 06:55

Óriási hiány van bizonyos gyógyszerekből a Jászkunságban is

Leginkább a megfázás elleni készítmények, forró italporok, torokfertőtlenítők hiányoznak az utóbbi hetekben a vármegye gyógyszertárainak polcairól. Nem csak itt, és nem csak Magyarországon, de egész Európában akadozik jelenleg a gyógyszerellátás az alap-vagy segédanyagok nehezebb beszerzése, és a papírhiány miatt.

Molnár-Révész Erika

A jelenleg nagyon keresett, de korlátozott mennyiségben kapható megfázás elleni készítményeket mutatja dr. Nyitrai Gábor, a Korona Patika szakgyógyszerésze. Nemrég egy kisebb szállítmányt kapott ezekből a gyógyszertár

Fotó: Mészáros János

– A vitaminok annyira nem, de a megfázás, vagy influenza tüneteit enyhítő készítményekből szinte egyáltalán nem kapunk – számolt be a jelenleg tapasztaltakról dr. Nyitrai Kálmánné, a szolnoki Korona Patika tulajdonosa. 

Mint elmondta, az utóbbi hetekben nagyon sok megfázásos tünetekkel küzdő beteg keresi fel patikájukat, de általában csak a kérthez hasonló hatóanyagú készítményeket, étrend-kiegészítőket tudják ajánlani a vásárlóknak, a vényköteles gyógyszerekből, és az antibiotikumból viszonylag megfelelőnek mondható az ellátás.

– Nem rajtunk múlik, a nagykereskedők is készlethiánnyal küzdenek. Amint beérkezik hozzájuk bizonyos mennyiség, próbálják elosztani a gyógyszertárak között, és bár a készleteik alakulását nyomon tudjuk követni, azt is, hogy mikor érkezik be hozzájuk szállítmány, de van, amikor módosulnak náluk is az időpontok. Ilyenkor a vásárló mást nem tehet, elmegy más gyógyszertárakba, de amikor már az ötödik-hatodik patikában sem talál ezekből bizonyos készítményekből, nem tehet mást, feladja – tette hozzá.

– Valóban nagyon nagy hiány mutatkozik a megfázás elleni készítményekből, és egyébként egyre több gyógyszerfajtából – ezt már Tóthné dr. Sántha Gabriella, a szolnoki Fehér Kereszt patika vezetője válaszolta kérdésünkre.

Imrei Edit, a Korona Patika szakasszisztense egy nap alatt számtalan, főleg megfázásos tünetekkel küzdő beteget szolgál ki a gyógyszerészek felügyelete mellett
Fotós: Mészáros János

– Most körülbelül egy hónapig nem kaptunk olyan készítményeket, amelyek a megfázás, és influenza tüneteit enyhítik, ilyenek a forró italporok, torokfertőtlenítők, de a múlt héten már elkezdték ezeket apránként szállítani. Ám most azt tapasztaljuk, hogy az antibiotikumok kezdenek elfogyni, de mi számítottunk erre, és próbáltunk korábban nagyobb készletet beszerezni, így tudjuk megoldani. Szerintem a legtöbb patika számított a hiányra, és nem csak a gyógyszertárak, de a betegek is próbáltak többet vásárolni ezekből – mondta.

– Ugyanezt tapasztaljuk mi is – reagált megkeresésünkre Nagyné dr. Kátai Irén, a karcagi Berek Patika tulajdonosa. Mint elmondta, jelenleg nekik is nagyon oda kell figyelniük a készletekre, és arra is, hogy miből szerezzenek be többet, amennyiben tudnak.

Semmink nincs jelenleg, ami a megfázás, meghűlés vagy influenza tüneteit, vagyis a lázat, rossz közérzetet, torokfájást enyhítő vény nélkül kapható készítmény. 

– Néhányat ugyan a napokban már kaptunk, de az az egy-két darab szinte semmire nem elég – számolt be a tapasztalatokról. 

Mint mondta, a készlethiány fokozatosan alakult ki, nagyjából november vége, december eleje óta tapasztalhatóak a fennakadások, amióta elkezdődött a megfázásos betegségek időszaka, és az influenzaszezon.

– A vényköteles gyógyszerek esetében is előfordul, hogy hiányzik, de azt hál'istennek eddig mindig tudtunk helyettesíteni. Úgy nem engedtünk el senkit, hogy ne kapjon olyan gyógyszert, amivel törvényesen helyettesíthető az adott készítmény – hangsúlyozta a szakember.

Az alapanyaghiány és papírhiány lehet a fő ok

Mint azt Tóthné dr. Sántha Gabriellától, a szolnoki Fehér Kereszt Patika vezetőjétől megtudtuk, a jelenleg tapasztalható gyógyszerhiánynak több oka is lehetséges.

– Nem csak Magyarországon tapasztalható ez, jelenleg egész Nyugat-Európa küzd a gyógyszerhiánnyal. Ezért valószínű, hogy a gyártóknál jelentkező alapanyag hiány okozza, amelyből nagyon sok Kínából, de egyéb más országból is érkezik. Nem feltétlen kell, hogy alapanyag legyen, elég, ha valamelyik segédanyag nem érkezik meg az európai gyártókhoz. A másik összetevője a fennakadásoknak a papírhiány, ez pedig a csomagolás szempontjából okoz fennakadásokat – válaszolta kérdésünkre a szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában