Jászkunság

2023.02.17. 09:30

A farsang, a disznótoros és a szerelem jegyében telnek a hétvége programjai

Míg több Szolnok környéki településen disznóvágást és farsangi mulatságot rendeznek a hétvégén, a megyeszékhelyen vasárnap kezdődik a XX. Szolnoki Esküvő Kiállítás az Aba-Novák Agórában. Az elkövetkezendő három nap programjai többnyire kulináris élvezeteket, táncot, jó hangulatot és zenét kínálnak.

M. R. E.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock

PÉNTEK

Martfűn 18.00 órától Kecső Endre Hüperion című kiállításának zárónapjára alkotói tárlatvezetéssel készülnek. A Martfűi Művelődési Központ és Könyvtár emeletén a kiállításáról maga a művész és Képiró Ágnes, a szolnoki Damjanich János Múzeum művészettörténésze beszélget majd.

Cserkeszőlőn a Szent Benedek templomban szintén 18.00 órától kezdődik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusának hangversenye. Az események szólót énekel Bálin Erika opera-hangversenyénekes, akit Szabó Katalin zongoraművész kísér majd. Vezényel Vajna Katalin, Csokonai Alkotói-díjas, KÓTA Életmű-díjas karnagy. A belépés díjtalan.

SZOMBAT

Túrkevén reggel 7 órától új helyszínen rendezik meg idén a hagyományos nemzetközi túrkevei böllértalálkozót. A népi disznóvágások hangulatát felidéző szombati eseménynek a Ligetben található piactér ad otthont. A korábbi évekhez képest szerényebb körülmények között, sztár fellépők nélkül, de a megszokott jó hangulattal, izgalmas, tradicionális helyi ízekkel várják az érdeklődőket. Az eseményen idén több, mint tíz csapat mutatja be „böllértudományát”.

Tiszasülyön szintén korán, reggel 7 órától veszi kezdetét a III. Tiszasülyi disznótor és kolbásztöltő verseny, de a gyülekezőre már 6.30-tól várják a résztvevőket a Nagy Lajos Faluházban. A versenyen az első helyezettet díjazzák, a többi induló emléklapot kap. A rendezvényen elkészült kolbászokat a helyszínen megsütik, és a vendégeknek kínálják fel, de a disznóvágás során elkészült finomságokat is meg lehet a nap során kóstolni. Mindehez az innivalókat a büfében lehet majd megvásárolni.

Újszászon 7.30-tól várja a vendégeket a Vörösmarty kocsonya vásár, a Vörösmarty ház és vendégudvarban. Az eseményen a friss, disznótoros reggeli és ebéd mellé az élőzenét délelőtt 10.00 órától Rácz Róbert Loky szolgáltatja, és ekkor kezdődik majd a kiszebáb-égetés is.

Kunszentmártonban télűző-tavaszváró vigadalmat rendeznek a Helytörténeti Múzeum udvarán reggel 9 órától. A szervezők játékos feladatokkal, arcfestéssel, kézműves kirakodóvásárral, zenés felvonulással készülnek. A hagyományokhoz híven a délelőtti órákban az égő kiszebábot a régi Körös hídról vetik a folyóba. A jelmezben vagy maszkban érkezőket fánk és tea várja.

Szászberken utcákon átívelő farsangi rendezvény tartanak. A menet reggel 8.30-kor a Kohner Kocsiszíntől indul, onnan a Rákóczi utca–Táncsics Mihály utca–Bársonyvirág utca (Lakópark)–Móricz Zsigmond utca–Dózsa György utca–Piactér útvonalon haladnak a farsangolók. Délelőtt a farsangi menet a község utcáit járja nótázva, népzenekar kíséretével. A menethez bárki csatlakozhat. A megállópontokon humoros alsósófalvi téltemetés is megtekinthető helyi lakosok előadásában. A nap fő eseményeként, 12.30-kor elégetik Illyést, a telet szimbolizáló szalmabábot a Kohner Kocsiszínnél. Este batyus bált rendeznek ugyanott, a jelmezben érkezők ajándékban részesülnek majd.

Cibakházán a polgármesteri hivatal házasságkötő termében tartják a Nagy igen hét zárórendezvényét szombaton. Hegyes Zoltán polgármester megnyitója után tizenegy órakor Kökény Kálmán a Házasságkötés és családi tradíciók a roma népcsoportban címmel tart előadást. A napot vőfély köszöntő, párismereti kvíz, ruha- és táncbemutató színesíti.

Mezőtúron a közösségi házban dupla színházi előadásra várják az érdeklődőket. A Körúti Színház produkciójában, a Miért nem marad reggelire című darab főszerepében Kautzky Armand színművészt láthatja a közönség. A 15 vagy a 19 órás előadásra még megmaradt jegyeket a közösségi ház gazdasági irodájában lehet megvásárolni.

Nagykörűben a Tájházban szombat este 18.00 órától rendezik meg a farsangi mulatságot, ahol a fergeteges hangulathoz a Fülemüle Presszó Tribűn Bend ad alapot. A jelmezviselet, vagy legalábbis egy álarc kötelező. Érdemes, hiszen a programok sorában jelmezverseny is szerepel.

VASÁRNAP

Nagykörűben reggel 9 órától nyit a Körűi Piac, az esemény még a farsang hangulatában zajlik. A szokásos kínálattal, helyi termékek garmadájával várják az érdeklődőket egészen 14.00 óráig. A standok között most biztosan lesz olyan, ahol friss farsangi fánkot kérhetünk. A hangulatról a Körűi Banda gondoskodik majd.

Délelőtt 10 órától kezdődik a XX. Szolnoki Esküvő Kiállítás az Aba-Novák Agórában. A nagyszabású eseményen délután két órától a szoljon.hu és az Új Néplap által indított Az év jegyespárja szavazás eredményére is fény derül. A rendezvény 16.00 óráig tart.

Tiszavárkony főterén 10.00- és 15.00 óra között rendezik meg hagyományteremtő szándékkal a Tisza Placc termelői piacot és kirakodóvásárt, mely egyben közösségi program is. 14.00 órától kezdődik a kiszebáb-égetés, a rendezvényen megkeresik majd a farsangi fánkhoz nélkülözhetetlen legfinomabb lekvárt is. A szervezők kérik, aki teheti, álarcban és jelmezben érkezzen.

Rákóczifalván a „Farsang farka” nevű felvonulással búcsúztatják a telet, dobosokkal, dudásokkal, játékoskedvű családokkal, ifjakkal és életsebbekkel, maskarásokkal, a Hollóének Hungarica Régizene Együttessel. A gyülekező 16.00 órakor a Varsányi Közösségi Ház előtt lesz, a körmenet 16.30-kor indul. A felvonulás után kezdődik a kiszebáb-égetés, majd kezdetét veszi a muzsika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában