Esemény

2023.02.10. 16:30

Egy olasz kisvárosban nyugszik a szolnoki dandár névadója, a hős vadászpilóta

A szolnoki helyőrség névadója születésének 127. évfordulójára emlékezett a napokban az MH Kiss József 86. Helikopterdandár teljes személyi állománya. Az eseményen további jubileumok is szóba kerültek a hajdani vadászpilóta kapcsán.

Mészáros Géza

Ittebei Kiss József emlékműve

Forrás: Magyar Honvédség

Az egykori Kilián laktanya, az évtizedek alatt számos stratégiai és szerkezeti változáson átesett szolnoki helikopterbázis 2005 májusában vette fel az első világháború legeredményesebb magyar vadászpilótájának tiszteletére Ittebei Kiss József hadnagy nevét.

A dandárnál szolgálók Pogány Gábor Benő szobrászművész által épp öt esztendővel ezelőtt, 2018-ban megformált és a helyőrség bejáratánál elhelyezett és felavatott bronz-emlékmű előtt rótták le tiszteletüket.

Csillak Roland alezredes felidézte a mindössze huszonkét évesen elhunyt Kiss József életútját. Emlékeztetett, hogy Ittebei Kiss József a szolgálata alatt tizenhét légi csatát nyert. Kilencet úgy, hogy földre kényszerítette az ellenfeleit. Utoljára 105 évvel ezelőtt, 1918. május 24-én szállt fel repülőgépével, ahol csak a túlerő tudta legyőzni. Az utolsó felszállásánál egy légi harcban, fegyvereinek meghibásodása miatt védtelenné válva találat érte gépét, a Monte Coppolo nevű hegyen lezuhant és életét vesztette. Holttestét az osztrák katonák hozták le a magaslatról, majd Lamon templomában felravatalozták. Két nap múlva temették el Perginében.

A fiatal katona, halála előtt háromszor kapott arany vitézségi érmet, négyszer I. osztályú ezüst vitézségi érmet, ötször II. osztályú ezüst vitézségi érmet, háromszor bronz vitézségi érmet, és viselte a Károly csapatkeresztet is. Temetése napján, 1918. május 27-én küldték meg a császári parancsot, amely alapján 1918. május 20-i hatállyal hadnaggyá léptették elő. Az olaszországi, perginei temetőben helyezték örök nyugalomra. A szertartás előtt egy ellenséges kötelék jelent meg az égbolton, amely koszorút dobott le a temetés helyszínének közelébe, amelynek szalagján angol, francia és olasz nyelven az alábbi felirat volt olvasható: „Utolsó üdvözletünk a bátor ellenfélnek”.

A megemlékezésen szó esett arról, hogy pont tíz esztendeje, 2013-ban katonai tiszteletadással, ünnepélyesen fogadták vissza azt a háromfős expedíciót, amely a szolnoki helyőrség névadója, Ittebei Kiss József hadnagy halálának körülményeit kutatta Olaszországban. 

Akkor derült fény arra, hogy a perginei temető több mint kétszáz hősi halottja, köztük Ittebei Kiss József békében nyugodott az 1970-es évek elejéig. Hamvaikat akkor átszállították Roveretóba, a „Castel Dante” osszáriumba. Kiss József vélhetően ma is ott pihen – elevenítették fel a múltat a résztvevők a koszorúzás napján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában