Galériával

2023.02.20. 19:55

Elismerték a törökországi földrengés jászberényi életmentőit

Vastaps fogadta a törökországi pusztító földrengés után életeket mentő hősöket hétfőn Jászberényben, a városháza dísztermében tartott ünnepségen. Az önkormányzat elismerő oklevéllel és ajándékcsomaggal köszönte meg a mentési munkálatokban részt vett jászberényi tűzoltóknak és mentőkutyásoknak, valamint négylábú társaiknak a megfeszített, önzetlen munkát. Emberfeletti küzdelmük, kitartásuk és odaadásuk példakép lehet mindenki számára.

Illés Anita

Balról jobbra: Bősze Balázs tűzoltó zászlós, dr. Mezősi Tamás és Trafy, Szabó Gábor és Gogó, Mező Marcell és Black, Bujdosó Gábor tűzoltó alezredes

Fotó: Pesti József

A világméretű összefogás részeként rengeteg magyar szervezet és mentőkutyás egység indult útnak és fáradtságot nem ismerve vettek részt a túlélők mentésében. 

Összesen 167 fős mentőalakulat és 29 keresőkutya utazott ki hazánkból, köztük jászberényi tűzoltók és mentőkutyások is. 

Budai Lóránt polgármester az önkormányzat nevében köszönetet mondott az önkénteseknek. Méltatta példaértékű, kitartó hozzáállásukat a határokon átívelő segítségnyújtásban, majd elismerő oklevelet és ajándékcsomagot adott át a hősöknek.  

Magyarország hivatásos mentőcsapata, a Hunor Mentőszervezet kötelékében jászberényi tűzoltóként Bujdosó Gábor tűzoltó alezredes, a Hatvani Tűzoltóság képviseletében pedig a jászberényi Bősze Balázs is részt vett. 

Bujdosó Gábor tűzoltó alezredes, a Jászberényi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának vezetője. A tűzvédelmi előírások betartását szigorúan megköveteli, következetes, határozott, de mindig a segítő szándék vezérli. Szakmai munkavégzésén túl a Hunor Mentőszervezetben is feladatot vállal, folyamatosan segíti munkájukat.

Bősze Balázs tűzoltó zászlós, 2017 óta szolgál a Hatvani Tűzoltóságon, emellett pedig a Hunor Mentőszervezet tagja. A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 mentőcsoport 17 főből álló kontingensében 8 mentőkutyás páros is helyet kapott. Közülük hármat a jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítvány adott. 

Szabó Gábor a Kutyákkal az Életért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az egész életét a kutyák kiképzésére, a velük való foglalkozásra tette fel a családjával együtt. Az ország egyik legnagyobb gyakorló, illetve rompályáját hozta létre, ahová külföldről is járnak csoportok tréningezni. Gogóval, az ötéves német juhász és belga juhász keverék kutyájával vett részt a mentésben. 

Dr. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola vezetője, a Kutyákkal az Életért Alapítvány kiképzője. Négylábú társa Trafy, a nyolcéves labrador, kiképzett vakvezető, mozgássérült segítő és rohamjelző kutya, valamint vizsgázott terápiás kutya. Harmadik munkakörében mentőkutyaként romkutatásban, területkeresésben és nyomkövetésben is megszerezte a legmagasabb nemzetközi minősítést. 

Mező Marcell, a Lehel Vezér Gimnázium tanulója, 19 évesen a legfiatalabb mentőkutyásként utazott Törökországba négylábú társával Black-kel, hogy segíthessen a pusztító erejű földrengés károsultjain. 

Az ünnepségen közreműködtek a Palotásy János Zeneiskola növendékei.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában