Jászkunság

2023.02.19. 16:00

Minden évben mentik az ártéren rekedt nemes halakat

A Tisza mostani áradása után tavasszal várhatóan sok kis csukaivadék kel ki az ártéri elöntésekben, mivel e halfajnak most van a szaporodási időszaka. A kis őshonos ragadozókat szeptember táján, illetve ha veszélyesen lecsökken a vízszint, lehalásszák és visszajuttatják az élő folyóba, a későbbi áradások nyomán kint rekedt többi nemes halfajjal együtt.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a halgazdálkodási vízterületein 2022 szeptembere óta több helyszínen végzett halmentéssel egybekötött szelektív halászatokat. Ezt természetesen mindig a jogszabályokban előírt engedélyek beszerzését követően végezték.

Bár egyes horgászok már aggodalmukat fejezték ki, hogy ilyenkor a feladattal megbízott halászok horgászhalakat hordanak el az adott vízből, ez természetesen nem igaz. A halászatok során az őshonos halfajokat mindig visszahelyezik a vízterek főmedrébe, erre a műveletet végzőket jogszabályok is kötelezik. Az kifogott egyéb, idegenhonos halfajokat viszont annak korától, méretétől függetlenül, mindig eltávolítják a víztérből.

Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége összesen 3150 hektárnyi vízterületet hasznosít. Az eltelt időszakban innen egy megbízott halász két segítővel, a halőri állomány közreműködésével az inváziós halfajokból összesen 13 380 kilogrammnyit fogott ki. Ebből 1500 kiló ezüstkárász volt, 8000 kiló busa, 3880 kiló pedig törpeharcsa.

Az őshonos halfajokból1860 kilónyi mennyiséget sikerült megmenteniük a pusztulástól, ezek zömében ragadozó fajok voltak: csuka, harcsa, süllő. A békés halak túlnyomó többségét a ponty tette ki, melyből mindenféle méret került a hálóba.

Mint megtudtuk, a kimentett őshonos halfajok halgazdálkodási értéke meghaladta a 6,5 millió forintot.

A Cukorgyári-tóból rengeteg busa került elő decemberben
Fotós: KTVHESZ

Hogyan is történik a gyakorlatban a halmentés?

A korábbi évek során kialakított a szövetség egy olyan protokollt, mely leginkább hatékonnyá teszi e műveletet. Ez alapján az árhullámok levonulása után a halőrök a helyszínen ellenőrzik az egyes holtágak, kubikok feltöltöttségét, regisztrálják, mely vízterek váltak ideiglenes élőhellyé, illetve potenciális halbölcsővé – azaz olyan területté, ahol a halak leívhatnak és kikelhetnek az apró halivadékok. Regisztrálják az elöntés idején mérhető vízhőmérsékletet, áramlási viszonyokat, a holtág, kubik pillanatnyi állapotát, aljzat minőségét, növényzettel való benőttségét. És természetesen feljegyzik azt is, az elöntés idején az adott helyszínen mely halfajok szaporodására van legnagyobb esély.

Nézik a későbbi állapotokat is: mennyire csökken a vízszint, kialakul-e a halakat veszélyeztető helyzet, oxigénhiányos állapot, vízvirágzás, stb., és persze a halállományt, szaporulatot. Ellenőrzik az orvhorgászok felbukkanását is.

Mindezek az információk figyelembe vételével születik meg a döntés arról, hogy mely víztesteket, milyen sorrendben halásszanak le.

– Az áradások után nyár elején halászati kutatóval mérjük fel az egyes területeket – nyilatkozta Donkó Péter ügyvezető igazgató. 

– Ha a viszonyok olyanok, hogy veszélyeztetik a kint lévő állományt, akkor megkezdjük a halászatot egyébként általában a szeptember-októberi időszakban szoktuk végezni. Múlt évben valamivel korábban belekezdtünk az aszály miatt., és végeztük e feladatot mindaddig, míg nem jelentkeztek fagyok, illetve nem jött a december végi áradás a Tiszán. Most magas a folyó vízállása, de a halak többsége ilyenkor vermel, kevéssé mozognak, kivéve a csukát, melyre most van fogási tilalom a szaporodási időszaka miatt. Így számítani lehet rá, hogy az ártéri területeken nagy arányban fogunk majd csukaivadékkal találkozni – mutatott rá.

Ritkítani ajánlott a busákat

A következő években elindítja a szövetség a célzott busahalászatot is. Úsztatott varsákkal és úsztatott hálókkal fognak kimondottan busára halászni a Tiszán is. A decemberi, Cukorgyári kubik lehalászása során igen nagy arányban került elő a vízből ez a halfal, tömeges jelenlétük viszont nemkívánatos, mivel táplálék konkurenciája nemes halaknak, nevezetesen a ponty- és keszegféléknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában