Probléma

2023.02.10. 06:55

Mindenhol megtagadták a sérült bankjegy elfogadását Szolnokon

Egyetlen szolnoki üzletben sem tudott vele fizetni a hírportálunkhoz forduló hölgy.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Pesti Tamás

Rendszeresen ugyanabból az automatából vesz ki pénzt az a szolnoki hölgy, akit azonban nagy meglepetés ért a minap. 

– Hetente járok a Vásárcsarnokba, így a Boldog Sándor István körúti OTP automatából szoktam készpénzt kivenni. Sosem merült fel még bennem, hogy probléma lehet a bankjegyekkel, igazából tüzetesen nem is szoktam átvizsgálni azokat. A napokban azonban emiatt kellemetlen helyzetbe kerültem – kezdte történetét olvasónk. 

A hölgy a pénzfelvétel után rögtön a piacra ment vásárolni, s ekkor kezdődtek a problémák. 

– Fizetéskor az árus azt mondta, hogy nem fogadja el a bankjegyet, amit adtam. Akkor láttuk együtt, hogy több sérülés, szakadás volt a papírpénzen. Amikor egy boltban próbáltam azzal fizetni, hasonlóan jártam és beláttam, ezt nem tudom használni – mesélte a hölgy, aki némi bosszúságot érzett, mondván: miként fordulhat elő, hogy egy bankautomatába sérült pénz kerül?

A kérdést az OTP Bankhoz továbbítottuk, ahol elmondták, az automatákba tett bankjegyeket rendszeresen ellenőrzik, ettől függetlenül előfordulhat, hogy egy papírpénz szakadt vagy sérült.

– Az ATM-ekbe töltött bankjegyek minőségét a Magyar Nemzeti Bank szabályozza, és ennek betartását a jegybank rendszeresen ellenőrzi. A bankjegyeket egy, a jegybank által engedélyezett, a valódiságot és a forgalomképességet vizsgáló bankjegyfeldolgozó gép vizsgálja, ellenőrzi – írták válaszukban a Vállalati Kommunikációs Csoport illetékesei. Hozzátették: előfordulhat, hogy az ATM által kiadott bankjegyen apró szakadás található, ám ez nem befolyásolja annak forgalomképességét.

– Önmagában az, hogy egy bankjegy szakadt, nem feltétlenül teszi forgalomképtelenné, tehát a kereskedelmi egységek sem utasíthatják vissza. A Magyar Nemzeti Bank egyébként a szakadás irányától, szélességétől és hosszúságától függően határozza meg a bankjegyek forgalomképességét. Amennyiben mégis előfordul, hogy a kereskedelmi egységek visszautasítják a bankjegyet, az bármely bankfiókban díjmentesen cserélhető – hangsúlyozták a kommunikációs csoportnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában