Kiállítás

2023.03.10. 12:00

A Jászkunságban is több városban leparkol a Petőfi-busz

Elsőként, március 14-én Újszászon tekinthető meg a vándorkiállítás.

Rimóczi Ágnes

Hamarosan a Jászkunságba is megérkezik a Petőfi-busz

Forrás: MW archív

Fotó: Unger Tamás

Néhány napon belül Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyébe is begördül a Petőfi-busz. Elsőként, március 14-én Újszászon tekinthető meg a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából berendezett vándorkiállítás. 

A mozgóbusz a város központjában, a közösségi téren parkol le reggel nyolc órakor, az első etapban délig, majd délután egy és öt óra között látogatható. Március 15-én Törökszentmiklóson lehet felszállni a buszra, majd március 16. és 19. között a vármegyeszékhelyen tekinthető meg a vándorkiállítás. Szolnokról Mezőtúrra gurul tovább a múzeumbusz, ott a Szabadság téren látogatható, végül Túrkevén állomásozik, ahol március 21-én tekinthető meg a múzeumbusz.

A kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó (költő és szerkesztő) karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek, kontextus mentén ismerik meg a látogatók Petőfi Sándort. 

A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a költővel találkozik a látogató. Petőfi az utazáson keresztül idézi fel múltjának egyes állomásait és fejtegeti jövőjének titkát, terveit, kísérőnk lesz a kiállítás bejárása során. Tíz emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét, amihez ismert verseket válogattunk. A tárgyak az alkotó életét meghatározó „keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg elindulva a nyilvánosság előtt megmutatkozó költő első nyilvános arcképétől az 1847-ben kiadott Petőfi összes költeményét tartalmazó kötetéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában