Regisztrálták a halmokat

2023.03.15. 19:55

Számos illegális szeméttelepre bukkant a Trabant-expedíció, Szolnokról rajtolt a lelkes csapat

Ismét környezetünk megtisztításáért hirdetett akció a Trabant-expedíció. A szolnoki Kőrösi útról induló csapatok feladata az volt, hogy fotózzák le az illegális szemétlerakatokat, majd a megadott applikációkon keresztül jelezzék is ezt az illetékesek felé. Március 15-én a kora délelőtt több mint tíz csapat indult útnak, a találkozópont Farmoson volt.

P. Pusztai Nóra

Farkas Ádám elsőnek a Reptárhoz kapcsolódó feladatot szemelte ki

Fotó: P. Pusztai Nóra

A Trabant-expedició márciusi természetvédelmi autós túrájára családok, barátok jelentkeztek, a csapatokat zömmel két fő alkotta. A lelkes önkénteseket a rákóczifalvai kuruc hagyományőrzők fogadták a gyülekezési ponton. Szerdán reggel a Kőrösi úti vámudvarban egy helyi cég telephelyén találkoztak, ahol megkaphatták az itinert, illetve rövid tájékoztató után útnak is indulhattak a csapatok. 

Az útvonalon feladatok várnak rátok, a tájegység bizonyos szép és kevésbé szép pontjait kell bejárnotok a repülőgépnézéstől, a gyaloghídig, a homokdomboktól a tanyavilág szépségeiig

 – magyarázta útravaló gyanánt Vadász Zsolt, a Trabant-expedíciók vezetője.

A cél nem más, mint regisztrálni, fotókkal dokumentálni az útvonalon látott illegális szemétlerakó telepeket és a Szemétvadász, vagy éppen a Hulladékradar applikáción keresztül jelenteni azokat.

A rákóczifalvi kuruc hagyományőrzők nemzetőr ruhába fogadták a program résztvevőit
Fotós: P. Pusztai Nóra

– Nem tudjuk megszüntetni az illegális szemétlerakókat. Az önkéntes akció lényege, hogy regisztráljuk azok helyét, fotókat készítsünk és felhívjuk az illetékesek figyelmét – fogalmazott.

A csapatok öt percenként indultak, a megadott tizennégy pontot is nekik kellett sorra szedni.

Az itinerrel már mindenki önállóan ismerkedik, a nap folyamán mindössze papírra, tollra és józan észre van szükség

– tanácsolta a tapasztalt sofőr.

Az induláskor mindenkinél felírták a kilométert, a célban pedig leolvasták azt. A legjobb természetvédőként azt díjazták, aki a legkevesebb kilométerrel teljesítette az összes feladatot, tehát a lehetőség szerint a legkevesebb üzemanyagot égette el. Egy-egy kihagyott feladványért öt plusz kilométer jár, míg minden jelentett szemétkupacért levonnak egyet. 

A kör Farmoson, a Tápióság kutatóházban zárult a kora délutáni órákban, ahol a nap jó hangulatú beszélgetéssel ért véget, Steiger Oszkár kalandjairól is mesélt.

Trabanttal indult a szemétkupacok nyomába

Farkas Ádám Trabanttal érkezett Szombathelyről a természetvédelmi autóútra.

– Két éve volt az első program, amihez csatlakoztam, ez a Budapesti makákók volt, amikor a fővárosból Makóig mentünk hasonló céllal – emlékezett vissza a fiatalember, aki a környezetvédelmet maga is fontosnak tartja. Indulás előtt elmondta, reméli a szokásokhoz híven jól érzi majd magát és sikerül időben célba érni. 

Az itinert alaposan tanulmányozta, az internet segítségével kikereste az elsőnek vélt helyszíneket.

– Megjelöltem az első hármat és az utolsókat, a többi majd menet közben kialakul – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában