Galériával

2023.03.15. 14:28

„Most is összefogásra van szükség” – a forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Szolnokon

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, illetve a magyar zászló és címer napjáról Szolnokon is megemlékeztek március 15-én. Már egy nappal korábban megkezdődtek a koszorúzások a Széchenyi lakótelepen, a Damjanich János Múzeumban vagy éppen a városháza aulájában. Az ünnepi műsornak idén az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott helyet.

P. Pusztai Nóra

A rossz időjárás miatt az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartották az ünnepi megemlékezést

Fotó: Mészáros János

A történelmi zászlók bemutatását Polgár Kristóf színművész előadása követte az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartott március 15-i megemlékezésen, ahol átadták a Szolnok Város Ifjúsági Díjait is. Az első díjazott Csernei Csaba, a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikumának tanulója.

A fiatalembert a 2020/2021-es tanévben iskolája diákönkormányzatának elnökévé választották.

– Aktívan szervezi a városi diákéletet, folyamatos kapcsolatot tart a város vezetésével, hogy elősegítse a szolnoki diákközösség fejlődését. Tavaly júniusban sikeres érettségi vizsgát tett, ugyanebben az évben közösségi tevékenységének elismeréseként a nevelőtestület neki ítélte a „Jól jártunk veled” díjat – hangzott el a méltatásban.

Másodikként Kiss Csongor Józsefet, a Varga Katalin Gimnázium tanulóját emelték ki.

– Újító ötletei minden diákprogramban megmutatkoztak és a mai napig megmutatkoznak. A Városi Diákok Tanácsában is aktív tag, amellett, hogy az iskolai programoknak is a mozgatórugója. Így tehát szívügyének tekinti azt is, hogy a Szolnokon élő diákság, fiatalság is részese legyen a nekik szóló programokban – emelték ki róla.

A harmadik díjazottat így mutatták be: Kocsis Petronella Alíz az ifjúsági érdekképviselettel még általános iskolás évei alatt ismerkedett meg. 

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Diákönkormányzatnál 2018 januárjától programkoordinátori tisztséget töltött be, majd márciustól elnökként folytathatta tevékenységét egészen tavaly márciusig. Számos kulturális, közösségi tevékenységet hívott életre. Többek között 2020. február 22-én megszervezte a hagyományteremtő „Csillagok Alatt” elnevezésű Megyei Diákbált Szolnokon – hangsúlyozták.

A Verseghy Ferenc Gimnázium diákjainak előadása után Szalay Ferenc polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, a közös akarat rendkívül erős nemzetet kovácsolt a forradalom napjaiban, mely képes volt kiűzni Magyarországról a Habsburg haderőt.

– Bár már több emberöltőnyi messzeségből tekintünk vissza 1848/49 eseményeire, a valóságban nem távolodunk, hanem közeledünk ahhoz az eszméhez, mely életre hívta a szabadságharcot. Most is arra az összefogásra van szükségünk, ami sikert hozott a nemzetünknek 175 évvel ezelőtt. A nép azt akarta, maga dönthessen sorsáról – fogalmazott ünnepi gondolataiban.

A délelőtt ökumenikus istentisztelettel zárult a Magyarok Nagyasszony Vártemplomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában