Jászkunság

2023.04.17. 14:30

A Tisza teljes szakaszán, és a Körösök mentén is gyérítik a héten a szúnyoglárvákat

Már most elkezdték a szakemberek a biológiai védekezést a vérszívók ellen, ugyanis a az ország, így vármegyénk számos pontján is kialakultak a csípős rovarok számára kedvező vizes élőhelyek, és ezekben egyre több a szúnyoglárva is.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Mészáros János

A lassan melegedő időben folyóink és tavaink mentén egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák. Mivel a katasztrófavédelem a korábbi években feltérképezte a tenyészhelyeket , idén már célzottan indulhatott el a szúnyogok egyedszámának biológiai csökkentése, még lárvakorban. A szúnyoglárvák ellen használt készítmények az alkalmazott dózisban más élőlényekre nem hatnak – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Mint megtudtuk, a következő napokban 7550 hektárnyi területen végeznek légi és földi biológiai kezeléseket. A szakemberek légi úton juttatják ki a biológiai készítményt a Tisza teljes szakaszán, valamint a Körösök mentén, míg a Duna felső szakaszán, Győr-Moson-Sopron és Pest vármegyében földi járművekről dolgoznak. 

Mint azt a katasztrófavédelem hangsúlyozza, otthonunkban is sokat tehetünk a szúnyogok ellen a különböző, kerti tárgyakban található víz kiöntésével, cseréjével. Ugyanis egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben akár százával, ezrével fejlődhetnek ki a kellemetlen vérszívók. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában