Szoljon podcast

2023.04.26. 13:20

Több ezren kocogtak a májusfa futáson – galériával, videóval

Idén harmincadik alkalommal szervezte meg a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. a májusfa futást, melyhez kilenc évvel ezelőtt csatlakozott a Coop Szolnok Zrt. is. Az idei évben előzetesen 5000 fő jelentkezését fogadták el a rendezvényre, azonban a nap végére ez ezer futóval bővült. A megmérettetés hagyományosan Szolnok belvárosában zajlott, ahol minden korosztály több távon versenyezhetett.

Köllő Judit

Az eseményre idén is több ezren látogattak ki

Fotó: Mészáros János

– Öt kategóriában írtuk ki az időpontokat, így bárki elindulhatott a megmérettetésen – mondta Ribár Zsuzsanna, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. sportszervezője. 

A futást kedden tartották volna, ám a rossz idő miatt szerdára halasztották.

– Lebonyolítás szempontjából nem volt egyszerű áthelyezni a dátumot, hiszen igen rövid idő állt rendelkezésünkre. Utólag azt gondolom, hogy nagyon jó döntést hoztunk, mivel az eső miatt nem lett volna sikeres a rendezvény. Ennek ellenére minden intézmény és pedagógus rugalmasan kezelte a változást. Azt gondolom, hogy ebben az évben ismét jött egy hatalmas lendület, ami arra késztette a fiatalokat és a felnőtteket, hogy fussanak. Már a jelentkezéseken is látszódott, hogy minden korosztály megmutatja magát, ami azt bizonyítja, hogy egyre többen futnak városunkban.

A rendezvény az utóbbi években a város egyik legnagyobb szabadidős sporteseményévé nőtte ki magát, ezt a mostani közel 6000 induló is bizonyítja. 

Idén is több sportoló népszerűsítette az eseményt, így a Szolnoki Olajbányász legénysége és Rivasz-Tóth Norbert gerelyhajító is biztatta a futókat. Az esemény hagyományait követve a futótávok idén is igazodnak a részvevők széles körének igényeihez a legkisebb futóktól, az akár profi, vagy a teljesen kezdő felnőttekig. A résztvevők másfél, valamint két és fél kilométer között választhattak. A másfél kilométeres táv a Kossuth térről indult, a Szapáry úton keresztül, a Tiszai Hajósok Terén a Tiszaparti sétányra, ahol a Keller Gyula úton visszakanyarodtak a cél felé. A nagyobb, azaz két és fél kilométeres kör szintén a Kossuth térről indult a Baross Gábor út, a Petőfi Sándor út és a Gábor Áron tér felé, ahonnan a Tiszaparti sétány és a Keller Gyula út érintésével a Kossuth térre érkeztek a versenyzők.

Futaki Adél, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium hetedik osztályos tanulója már számtalan alkalommal jelentkezett a versenyre.

– Elsős koromtól kezdve minden évben részt veszek a májusfa futáson – mesélte hírportálunknak a lelkes hetedikes. – Általában nem szoktam futni, azonban ilyenkor mindig örömömet lelem benne, hiszen egy kellően jó programnak tartom.

A nagyszerű hangulat közepette a nyolcadikos Lánczi Zaránddal is beszélgettünk, aki komoly célokkal érkezett a 30. Coop Májusfa Futásra.

– A mindennapjaim része a sport, hiszen kajakozom – fejtette ki Lánczi Zaránd. – Idén az volt a célom, hogy 10 perc alatt lefussam a két és fél kilométert, ami többé kevésbé sikerült is. Jó volt látni, hogy olyan osztálytársaim is megmozgatták magukat, akik általában nem szokták.

Elsőként a középiskolások értek célba, akik közül Erdei Zsombort szólítottuk meg. 

– Rendszeresen sportolok, hiszen gyerekkorom óta focizom – mondta. – Körülbelül 12 perc alatt sikerült lefutnom a két és fél kilométert. Nagyon kellemes volt ez a futás, így azt gondolom, hogy jövőre is jelentkezem a megmérettetésre.

A lányok közül elsőként Fehér Lujza Eszter ért célba, aki azt mondta, hogy a következő években is szeretne hasonlóan jól szerepelni.

– Gyerekkorom óta kosárlabdázom, így nagyon fontos számomra a sport – mosolyodott el a büszke fiatal. – Kiváló szabadidő sportnak tartom a májusfa futást, ami szerintem összekovácsolja az embereket. Mivel nagyon szeretek mozogni, biztosan az elkövetkezendő években is jelentkezem a futásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában