Szolnok

2023.04.10. 15:25

Harmincöt év minden csodás pillanatát felidézik a nagycsaládosok egyesületének tagjai

Jubileumra készül a szolnoki nagycsaládok egyesülete. A szervezet rendszeresen szervez különféle programokat, hogy összekovácsolja közösségét. Egy évben több alkalommal érkeznek adományok is, mellyel segíthetik a családokat.

P. Pusztai Nóra

A felnőttek és gyerekek együtt kézműveskedtek a tavaszi délutánon

Forrás: Beküldött fotó

Februárban a házasság hete alkalmából szervezett előadással rajtolt a Nagycsaládosok Egyesülete Szolnok idei programsorozata, a tagcsaládjaikat rendszeresen invitálják rendezvényeikre, a farsangot például kézműves és társasjáték délután követte.

– Az utóbbi években egyre több fiatal család is csatlakozott hozzánk, a taglétszámunk már meghaladta a százat – mondta Versegi Mónika, az egyesület elnöke.

Az ifjabb generáció mellett az idősebbek is képviselik magukat, sokan az unokákkal érkeznek egy-egy rendezvényre, legyen az éppen a farsang vagy egy családi nap. A tagok tavaly sem unatkoztak, az egyesület számos programot szervezett.

– Tavaly júniusban nagyszabású gyereknapi rendezvényt tartottunk. A program a „Minden nap gyereknap” nevet kapta. A Szolnok környéki tagcsaládjaink szép számban jöttek el. A sor- és váltóversenyek mellett természetesen kézműveskedésre is jutott idő, adományokat is oszthattunk, a gyerekeket jégkrémmel leptük meg – foglalta össze az egyik legsikeresebb programjukat.

Nyáron lehetőség adódott egy egyhetes gyerektáborra, emellett tavaly több alkalommal is tartottak ruhabörzét.

– A Szapáry úti székházunkban a pince egyik termét rendezzük be. Számos ruhaadomány érkezik, egy részük a tagcsaládjainktól. Ezek közül lehet válogatni – emelte ki az egyesület elnöke.

Az év első felében szinte kéthetente érkeztek adományok, leginkább tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodószereket vehettek át a nagycsaládosok.

– Amikor értesítenek minket egy-egy lehetséges adományról, megszervezzük a fuvart, az önkénteseink csomagolják szét családonként a termékeket, majd e-mailen és a közösségi oldalunkon értesítjük tagjainkat az átvétel időpontjáról – mesélte a jól működő rendszerről Versegi Mónika.

Augusztusban az egyik szolnoki nagyáruházban tanszereket gyűjtöttek.

– A korábbi években családonként válogattuk szét, most a felhalmozott füzetek, tollak, ceruzák és egyebek közül mindenki választhatott, amire szüksége volt – avatott be a részletekbe.

A programokon az ifjabb generáció mellett az idősebbek is képviselik magukat
Forrás: Beküldött fotó

A Szeretet ízei kezdeményezéshez is csatlakoztak.

– Befőzőautomatákat kaptunk, melyet a tagcsaládjaink kipróbálhattak, az elkészült finomságokból ajánlottak fel az országos szervezetünknek, ezeket Dinnyésen adtuk át – tekintett vissza az előző esztendőre.

Idén is minden hónapra terveznek programokat, májusban családi sétára várják a szolnokiakat, augusztusban a fennállásuk harmincötödik születésnapját ünneplik majd. 

A nyári tábort két generációval, unokákkal és nagyszülőkkel tervezik, de szerveznek kirándulásokat is.

– Az adománygyűjtést folytatjuk, ahol lehetőséget kapunk, hogy ne csak a tagcsaládjaink, de a hozzánk betérő, vagy segítséget kérőknek is segíthessünk – hangsúlyozta Versegi Mónika. A Nagycsaládosok Egyesülete Szolnok a kezdetek óta támogatja például a kutyagolás Csontos Csengéért kezdeményezést is.

A családok érdekeit képviselik

Az egyesület vezetése olyan rendezvényeken is részt vesz, ahol más civil szervezetekkel vagy egyebek mellett éppen az önkormányzat szociális és családügyi osztályával is egyeztetnek. A fórumokon a nagycsaládosok érdekeit képviselik.

– Március végén az Agórában ült össze az önkéntes kerekasztal, nem volt kérdés, hogy ott  a helyünk. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének közgyűlésén is minden alkalommal jelen vagyunk, hogy a legfrissebb információkat továbbíthassuk családjainknak – tette hozzá Versegi Mónika elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában