Zsebibabák

2023.04.05. 10:55

Időnként kikukucskálnak az erszényből a pár hónapos Benett-kenguruk Tiszaderzsen

Gyarapodott a kenguruállomány Tiszaderzsen, ugyanis a nőstények zsebibabákat hordanak az erszényükben.

Köllő Judit

10 nőstény erszényében lapulnak kiskenguruk

Forrás: Tiszaderzsi Kenguru Park Facebook-oldala

Megduplázódott a tiszaderzsi Benett-kenguruk száma, hiszen az Ausztrál kontinens élővilágát bemutató mini állatkertben, a Tiszaderzsi Kenguru Parkban az itt élő 10 nőstény kenguru mindegyikének mozgolódik az erszénye.

A fajra jellemző, hogy az utódok 1 hónapnyi vemhesség után rendkívül fejletlenül látják meg a napvilágot, alig pár grammosak. A megszületésüket követően felkapaszkodnak anyjuk erszényébe és több hónapig ki sem bújnak onnan – tájékoztatta hírportálunkat Varga Attila ügyvezető. 

A legkisebb kenguruk időnként már kinéznek anyjuk erszényéből
Forrás: Kenguru Park Tiszaderzs Facebook-oldala

– A 10 utód közül az idősebbek 4 hónaposak – mondta Varga Attila.

A csöppségek közül többen is egyre gyakrabban dugják ki a fejüket a biztonságot nyújtó erszényből, így az ide érkező látogatók a kenguru-ösvényen haladva szinte testközelből csodálhatják meg az apróságokat.

– A Benett-kenguru kelet- és délkelet Ausztrália és Tasmánia területén őshonos faj. A természetben a bozótos területek, eukaliptuszerdők lakója, ahol rangsor nélküli csapatokban él. A többi kengurufajhoz hasonlóan nyugalmi állapotban rövid mellső lábaira támaszkodva, négy lábon közlekedve halad előre, ekkor farkát támaszként használja. Ha azonban megriasztják, erős hátsó lábai segítségével szökell. Ekkor farka látja el a kormány szerepét. 

Összesen tíz utód mozgolódik az erszényekben
Forrás: Kenguru Park Tiszaderzs Facebook-oldala

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában