Galériával

2023.04.05. 19:16

Kultúrájukat bemutatva, színházban ünnepeltek Szolnokon a romák

Roma Kultúra-napi rendezvényt tartottak a Szigligeti Színházban. 1990-ben döntöttek arról, hogy április 8-a ezentúl cigány nemzeti ünnep, s az ENSZ az április 8-át a roma kultúra világnapjává nyilvánította. Az eseményen köszöntőbeszédet mondott Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is.

Mészáros Géza

Az eseményen a Szigligeti Színház színpadát a romakultúra tehetséges közvetítői foglalták el

Fotó: Nagy Balázs

„Tavesz baktalo, savale romale!”, hangzott el lépten-nyomon szerda délután a Szigligeti Színház épülete előtt és odabent, a nézőtéren. A roma nyelven a közös létnek szóló és jó szerencsét kívánó cigány köszöntések a Szolnokon, a Szigligeti teátrumban zajló Roma Kultúra-napi rendezvény résztvevői között hangzottak el gyakorta.

Az esemény előzménye, hogy a IV. Roma Világkongresszuson, 1990-ben döntöttek arról, hogy április 8-a ezentúl cigány nemzeti ünnep, s az ENSZ az április 8-át a roma kultúra világnapjává nyilvánította.

A szolnoki roma közösség számára méltó helyet kívánt az ünnepség helyszínének kijelölni a városvezetés. A Szigligeti színházat tartották a legalkalmasabbnak. A Roma Kultúra Napja alkalmából a vármegyeszékhely a roma nemzetiségi önkormányzattal, iskolákkal, civil szervezetekkel, tanodákkal összefogva szerdára egy gálaműsort szervezett, amelyen a színpadon fellépő és tehetségüket bizonyító fiatalok mutathatták be tudományukat.

Az eseményen köszöntő beszédet mondott Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, aki felelevenítette a magyarok és a cigány nemzetség közti több évszázados együttélés kapcsán a két nép egymásra utaltságát, a kulturális sokszínűséget. Járóka Lívia cigány származású szociálantropológus, európai parlamenti képviselő videóüzenetben mondott köszönetet Szolnoknak, hogy az április 8-án esedékes cigány nemzeti ünnepen, a roma kultúra világnapján egy arra méltó helyen, a Szigligeti színházban adott helyet az esemény megrendezésére. 

Mága Zoltán hegedűművész levélüzenetében buzdította a roma gyermekeket a tanulásra. 

Szalay Ferenc polgármester annak adott hangot, hogy az előítéleteknek el kell tűnniük. A szolnoki romaközösség megérdemli a tiszteletet, a tisztességes családok példája pedig azok számára is megmutatja a helyes irányt, akik még nem látják ezt az utat.

A beszédek után a színpadot a roma kultúra tehetséges közvetítői foglalták el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában