Vallásturizmus

2023.04.06. 17:25

Ott nyílt kolostorszállás Szolnokon, ahol egykor tényleg szerzetesek éltek

Elkészült a belvárosi Szentháromság-templom melletti ferences rendházban kialakított kolostorszállás. Az intézmény a napokban hivatalosan is megnyitotta kapuit a vendégek előtt. Hívő és világi vendégeket várnak, akik olyan épületben szállhatnak meg, ahol egykoron tényleg szerzetesek élték életüket.

Hartai Gergely

Az elkészült szálláshelyet Kovács Attila, a belvárosi római katolikus plébánia munkatársa mutatta meg hírportálunknak

Fotó: Mészáros János

Gáspár István plébános megkeresésünkre elmondta, a négy szobával rendelkező helyszínen 12 vendég szállhat meg. Egy szobában három főt tudnak elhelyezni, a helyiségek éjjeli szekrénnyel és lámpával, szekrénnyel és melegítőkonyhával egyaránt felszereltek. Két szobához egy fürdőszoba tartozik.

– A szállás már megkapta a szükséges engedélyeket. S habár még csak mostanában kezdte meg működését, nagy öröm, hogy már vannak érdeklődők. A foglalásokkal kapcsolatban két munkatársunkat lehet keresni. Természetesen, nem csak egyházi indíttatásból érkező vendégeket, hanem világiakat is szívesen várunk majd – részletezte a plébános.

Amint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt években olyan tervek is napvilágot láttak, hogy egy egyházturisztikai útvonalba illeszkedjen a Vártemplom és a Szentháromság-templom. A most megnyitott kolostorszálló szintén a belváros szakrális jellegét erősítené.

A vallási turizmus felé is igyekszünk nyitni. Fontos célunk ugyanis, hogy a vármegyeszékhelyen és környékén megforduló zarándokokat megfelelő körülmények között fogadhassuk. A szállás egyébként attól különösen érdekes, hogy egy ferences rendházba érkezik meg a vendég, amely ráadásul ritka történelmi múlttal rendelkezik. Olyan épülete ez a településnek, ahol egykor szerzetesek élték, imádkoztak, és ahol máig jól tetten érhető az elmúlt évszázadok mély spirituális hangulata

 – fogalmazott zárszavában Gáspár István.

A 18. századi rendház sokáig ferences szerzetesek otthonaként szolgált, egészen addig, amíg működésüknek a kommunista hatalom véget nem vetett 1950-ben. Ezt követően lánykollégiumként szolgált a létesítmény, melyet csak a rendszerváltás után kapott vissza az egyház.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában