Galériával

2023.04.16. 19:47

Rekordot döntöttek, pálinkák százait nevezték a X. jászsági mustrára

Minden a pálinkáról és a jó hangulatról szólt szombaton a Jász Múzeumban, ahol immár a tizedik Jászsági Pálinkamustrát és Párlatversenyt rendezték meg. Rekordmennyiségű, közel háromszáz pálinkaminta gyűlt össze, ami jól mutatja a hungarikumnak számító nemes ital töretlen népszerűségét. A nemzetközi hírű seregszemlére az ország szinte minden szegletéből és a határon túlról is érkeztek résztvevők.

Illés Anita

Jubilált a Jászsági Pálinkamustra és Párlatverseny Jászberényben

Fotó: Pesti József

Nagy érdeklődés mellett zajlott szombaton a Jászsági Pálinka Lovagrend Egyesület és a Jász Múzeum jubileumi pálinkamustrája. A verseny célja a házi fogyasztásra főzetett pálinkák megmérettetése, a minőségi pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése és a minőségi pálinka-készítés segítése. 

A seregszemle messze túlnőtt már a Jászság határán, sőt az országhatáron is, hiszen Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek pálinkalovagrendek a rangos eseményre. 

– A Jászságban nagy múltja van a pálinkafőzésnek, a jász ember mindig is szerette a pálinkát. Napjainkban komoly kultúrája alakult ki a pálinka készítésének és fogyasztásának is. Egyre többet és többet tudunk meg a minőségi pálinkakészítésről. Ezt bizonyítják az országban működő pálinka lovagrendek és az általuk szervezett mustrák is. Nagyon örülünk, hogy a pandémiás időszak után ebben az évben végre újra meghirdethettük a versenyt. A beérkezett közel háromszáz pálinkaminta is jól mutatja a hungarikummá vált ital népszerűségét – mondta a rendezvény megnyitóján Kalla Pál, a Jászsági Pálinka Lovagrend nagymestere. 

A résztvevőket Budai Lóránt polgármester is köszöntötte, aki a kulturált pálinkafogyasztás közösségépítő szerepét emelte ki és méltatta a lovagrend tevékenységét, mely meghatározó többek között a pálinka történelmi hagyományainak továbbadásában, a jászsági pálinka hírnevének népszerűsítésében. Az ünnepélyes megnyitót követően kezdetét vette a zsűrizés. Hetvenöt versenyző 297 pálinkamintát nevezett az idei mustrára. 

A zsűri nyolc csoportban vizsgálta meg a nemes italokat. Gondosan szemügyre vették és ízlelgették, illattisztaság, illatkarakter, íztisztaság, ízkarakter, valamint harmónia, tartósság alapján értékelték a mintákat. 

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy óriásit javult a mustrára nevezett pálinkák minősége. Ehhez hozzájárul, hogy a pálinkakészítők sokkal gondosabban odafigyelnek a minőségi cefre készítésre 

– állapította meg Kalla Pál. 

A rendezvény jó hangulatban telt, baráti beszélgetésekre és szakmai tapasztalatcserére is alkalmat adott. Részt vettek az Erdélyi Pálinka Lovagrend, a Zentai Lovagrend, a Magyar Magánfőzők Lovagrendje, a lajosmizsei Jász Hímzőkör, a Jászsági Mézlovagrend és a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjai. Az eredményhirdetés előtt a lovagrendek látványos felvonulást tartottak a városközpontban.  

EREDMÉNYEK 

Kategória győztesek: alma – Bús Ákos (Zenta), körte – Pénzes Tivadar (Jászberény), vilmoskörte – Ambrus Levente (Oroszhegy, Erdély), birs – Kovács Róbert (Királyhalom), meggy – Zsidei Gábor (Jászapáti), cseresznye – Vass Róbert (Alattyán), szilva – Csernyik István (Gyöngyös), barack – Ambrus Levente (Oroszhegy, Erdély), szőlő – dr. Gedei József (Jászfelsőszentgyörgy), törköly – Muth Pince (Báta), porpárlat – Szabó Péter (Jászkisér), bogyósgyümölcs – Oldal Gábor (Palotás), vegyes – Mézes Emil (Rákóczifalva), erdei gyümölcs – Németh József (Szeged).  

Kereskedelmi champion díj: Bajai Pálinkaház 

Magánfőző champion díj: Nagy Attila (Gyermely)  

Jászberény pálinkája: Túri István faeper  

Jászsági pálinkamustra legkülönlegesebb pálinkája: Hol Mihály (Kiskufélegyháza) málna 

A jászberényi polgármesteri hivatal különdíjai: Pénzes Tivadar (Jászberény) clapp kedveltje körte, Pataki Zsolt (Jászberény) szilva, Tóth Attila (Abasár)  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában