Megélhetés

2023.04.16. 15:44

Szakmát is adnának a helyiek kezébe a tiszabői motokrosz pálya helyén épült majorságban

Tavaly még motokrosszpálya állt annak a négyhektáros tanyának a helyén, melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alakított ki Tiszabő mellett. A cél, hogy gyakorlati tudást, később pedig szakmát adjanak a hátrányos helyzetű településen élők kezébe.

Molnár-Révész Erika

Fehér Emília, Ollé János Márió és Mága László (hátul) a Magyar Máltai Szeretetszolgálat majorságában sajátítják el a kertgondozáshoz szükséges ismereteket. A fóliasátorban zajló munka hamarosan a szabadban folytatódhat

Fotó: Mészáros János

– Ládákba töltjük éppen a tőzeget, melyekbe zsályát, bazsalikomot és egyéb fűszernövényeket tűzünk – mutatta a Tiszabő melletti majorság fóliasátrában Busi Antal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. A rendezett tanya egyik felén, a sátor mellett gondozott ágyások sorakoznak, és egy fiatal fákból álló gyümölcsös is van, hátul pedig birkák legelésznek. A fóliasátorban zajló munka kint folytatódik majd, ugyanis, amint a palánták megerősödnek, a külső, magaságyásokba kerülnek át. 

A tanya vezetője büszkén mesélte, minden egyes vetőmag saját, a tavalyi termésből származnak. 

– Ez egy négyhektáros tanya, egyharmadán végzünk mezőgazdasági tevékenységet. Tulajdonképpen ez egy bemutató mintakert, hamarosan egy iskolával kötünk szerződést, és tanfolyamokat indítunk. Kétszáz gyümölcsfát ültettünk már el, van hat magaságyásunk, és most még ugyan egy van, nemsokára négy fóliasátrunk áll majd itt, melyekből egy fűtött lesz, és csak palántát nevelünk majd benne. Készülnek a lugasok is, ahol paradicsomot termesztünk majd – mutatta be a majorságban zajló tevékenységet. 

Mint megtudtuk, tavaly márciusban kezdődött a program, amikor még egy motokrosszpálya állt a tanya helyén. 

– Öten dolgozunk itt jelenleg, ketten már a második évet kezdték, hárman még újak, de már ők is lelkesen vesznek részt a feladatokban. A cél az, hogy bevonjuk a helyieket a munkába, hiszen itt megtanulhatnak olyan tevékenységeket, melyeket otthon is művelhetnek, ilyen például a kertgondozás. Két női dolgozónk már otthon is ugyanúgy gondozza a kiskertet, mint itt – mondta a szeretetszolgálat munkatársa. 

Hozzátette, azt is nagyon fontosnak tartják, hogy a lehető legtöbb portán legyen konyhakert Tiszabőn, illetve az is cél, hogy olyan szakmát adjanak a jelentkezők kezébe, mellyel később piaci munkahelyen is elhelyezkedhetnek majd. 

Nyílászáróüzem is működik majd a majorságban épülő gyártócsarnokban

A Máltai majorsága nemcsak tudást ad az ott dolgozók kezébe, de konkrét értékeket is teremt, és hamarosan még tovább bővül majd a tevékenységi kör. 

– Már a tavaly megtermelt uborkát, paradicsomot, paprikát is mind a Máltai itt működő savanyítóüzemébe adtuk le, ezekből savanyúság és lecsóalap készült. Emellett azt is tervezzük, hogy egy ötszáz négyzetméteres csarnokot építünk, melyben műanyagnyílászáró-üzem és egy lakatosüzem működik majd. A jövő hónapban el is kezdődhet az alapok építése – tájékoztatott Busi Antal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában