Galériával és videóval

2023.04.16. 15:19

Virágot bontottak, áldást kértek a cseresznyésre Nagykörűben

Virágbontó hétvége – Cseresznyevirág ünnepet rendeztek Nagykörűben. A helyiek hagyományosan így kérnek áldást a gyümölcstermésre. Idén is bizakodnak.

Rimóczi Ágnes

A helyiek hagyományosan így kérnek áldást a gyümölcstermésre

Fotó: Mészáros Géza

Záporokkal indult a virágbontó hétvége Nagykörűben. Szombaton délelőtt még jégeső is csapkodta a cseresznyés falut, délutánra azonban megkönyörültek az égiek az ünneplőkön. A templom környéke, kertje díszben állt, ahogyan a cseresznyefák is virágdíszbe öltöztek, minden adott volt az ünnephez.

A falunéző séta után, kora este gyűltek össze kicsik és nagyok, akiket elsőként a Petrovay György Általános Iskola énekkarának és az érdi „Rozenbrücke kórus közös műsora szórakoztatott. 

Közben fogalmazódtak a jókívánságok, melyek színes szalagokra kerültek fel. Indulhatott a körmenet a cseresznyésben, ahol a résztvevők imát mondtak a jó termésért, a termékeny esztendő reményében. A kívánságszalagokat a fákra kötötték, aki úgy érezte, faöleléssel erősítette meg gondolatait. Az este tűzgyújtással és tánccal ért véget.

Vasárnap a piactéren várták a vendégeket, a Virágbontó piac igazi gasztrokavalkádot kínált az érdeklődőknek. A helyi termékek, termelői ételek, italok mellett jó hangulatú programok tették teljessé a két napos eseményt. A résztvevők reménykednek, hogy kérésük meghallgatásra talál és jó cseresznyetermés lesz a településen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában