Galériával

2023.05.18. 08:24

Amerikában még szobrot is állítottak Karcag híres szülöttének, Kováts Mihálynak

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézménye az iskola névadójáról, Kováts Mihály huszárezredesről emlékezett meg a Kováts Mihály napok programsorozat keretében.

Daróczi Erzsébet

Kováts Mihály huszárezredesről emlékeztek meg Karcagon

Fotó: Daróczi Erzsébet

A Kováts-kapunál, Kováts Mihály huszárezredes egykori szülőházának helyénél Pánti Ildikó, a 8. számú választókerület képviselője mondott beszédet, majd többen koszorút helyeztek el.

Az eső miatt az iskola aulájában folytatódott az ünnepség, ahol a magyar és az amerikai Himnusz elhangzását követően Orvos-Tóth Endre Sándor, a Kováts Mihály Huszárbandérium hagyományőrző strázsamestere emlékezett kegyelettel Fabriczy Kováts Mihály halálának 244. évfordulójáról.

Kováts Mihály 1724-ben Karcagon született és 1779. május 11-én a dél-karolinai Charlestonban a csatatéren fejezte be földi pályafutását. Mint katona, szolgált Mária Terézia alatt, majd Nagy Frigyes csapatainál. Aztán úgy határozott, hogy az éppen akkor folyó függetlenségi háborúban a helye. Levelet írt Benjámin Franklinnak, felajánlva szolgálatait. Szerencsére vagy szerencsétlenségére találkozott Pulaski Kázmér gróffal, akit még Európából ismert, és aki megbízta az amerikai könnyűlovasság megszervezésével. Ezt a feladatot kiválóan teljesítette. Amerika a mai napig emlékszik rá és őrzi emlékét. Oly mértékben, hogy Amerikában még szobrot is állítottak neki – sorolta a szónok, majd a köszöntő után az iskola előtt koszorúzásra megkoszorúzták a Kováts-emléktáblát. Az ünnepségben a Kováts Mihály Huszárbandérium és a Nagykun Honvédbanda is közreműködött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában