Rendkívüli ülés

2023.05.16. 19:12

Döntöttek a képviselők az abonyi Parkerdő használati díjairól

Rendkívüli ülést tartott a napokban az abonyi önkormányzat. A városháza dísztermében egyebek mellett az önkormányzat vagyongazdálkodásáról szóló rendelet módosítása, valamint a Parkerdő használata volt a főtéma.

Hartai Gergely

Járdány Vanda önkormányzati képviselő mutatja a futókört

Forrás: MW archív

Fotó: Nagy Balázs

Ülésezett az abonyi önkormányzat. A város vagyongazdálkodásával kapcsolatban arra tettek javaslatot a képviselők, hogy a korlátozottan forgalomképes ingatlanok sorából töröljék a Hunyadi utca 5. szám alatti beépítetlen területet, és az váljon forgalomképessé. Ezzel együtt az önkormányzat tulajdonába kerülő korábbi tejátvevő, a Ceglédi és a Bicskei út sarkán található ingatlan „korlátozottan forgalomképes” legyen.

– Nem véletlen, hogy ezen ingatlanok sorába 128 ingatlan tartozik. A javaslatban meghatározott Hunyadi úti terület feltételesen volt forgalomképes, hiszen csapadékvíz-elvezető rendszer részét képezi – jegyezte meg felszólalásában a település alpolgármestere.

Dr. Egedy Zsolt hozzátette, álláspontja szerint az áthelyezést csak úgy van értelme megtenni, ha megfelelő feltételekkel válik eladhatóvá a terület. Ezeket a kötelezettségeket pedig a rendeletben is jelezni kellene.

Pető Zsolt polgármester a felvetésre úgy reagált, hogy ha az önkormányzat értékesíti az érintett ingatlant, akkor az adásvételi szerződésben jelzik, hogy a helyszínen vízelvezető-rendszerrel is számolni kell.

Ezt követően a Parkerdő használati díjainak megállapításáról egyeztetett a városháza. Vargáné Molnár Márta, az Abokom Nonprofit Kft. munkatársa a téma felvezetésében azt közölte: a társaság üzemeltetésében lévő Parkerdőben az utóbbi időben lényegesen megváltoztak a feladataik. Míg korábban a veszélyes fák kitermelésére fókuszáltak, mostanra már a fejlesztésekhez kötődő munkálatokban is részt vesznek.

– A Parkerdő kihasználtsága az elmúlt években igencsak megnőtt. Ez teszi szükségessé, hogy a kizárólagos használatot kérő csoportok számára díjat állapítson meg a képviselő-testület. Nagyszámú, mintegy 700-800 fős rendezvényre is igény van. Egy ekkora létszámnál pedig már jelentősen megnő a vízfogyasztás, a hulladékmennyiség és az áramfelhasználás. Emellett 100-150 fős munkahelyi kollektívák is bejelentkeznek a területre. Az efféle megkeresések miatt kérnénk a használati díj megállapítását – fogalmazott Vargáné Molnár Márta.

A tájékoztató után Pető Zsolt polgármester vette át a szót. Mint mondta, nagy öröm számukra, hogy egyre népszerűbb a zöldövezet, és megjelentek olyan igények is, amelyek miatt már összegekről kell tárgyalni.

– Nyilvánvalóan, a használati díjak csak azokat az alkalmakat érintik, amikor csoportok zárt körű rendezvényeket tartanak – hangsúlyozta a városvezető.

A napirendi pont tárgyalásakor Járdány Vanda, a Városunk Fejlődéséért Egyesület önkormányzati képviselője is megosztotta gondolatait a képviselőkkel. Azt javasolta, hogy a száz fő alatti programok esetén ne lehessen lezárni az egész Parkerdőt a rendezvény miatt. A módosító indítványt elfogadta a testület.

A polgármesteri hivatal megkeresésünkre úgy tájékoztatott, hogy a Parkerdő kizárólagos igénybevétele esetén a díjak az alábbiak szerint alakulnának: négy órát meghaladó tartózkodás esetén, szokásos nyitvatartási időben (reggel nyolc órától alkonyatig), 100 főig 30 ezer forinttal, 101 főtől 300 főig 75 ezer forinttal, 301 főtől 500 főig 150 ezer forinttal, 501 fő felett pedig 200 ezer forinttal kell számolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában