Tisza-tó

2023.05.16. 19:11

Emléktáblát avattak a Kiskörei Vízlépcső ötvenedik évfordulója alkalmából – galériával

Cél a Tisza-völgy árvízbiztonságának javítása. Ezt szolgálja a Tisza-tó védelmi rendszerének megújítása is. A projektről kedden tartottak konferenciát Kiskörén.

Rimóczi Ágnes

A konferenciát követően emléktáblát avattak

Fotó: Mészáros János

Ez év végéig megújul a Tisza-tó védelmi rendszere az Országos Vízügyi Főigazgatóság és négy területi vízügyi igazgatóság konzorciumában. A fejlesztés az „Árvízi biztonság növelése a Közép-Tisza völgyben” című projekt keretében valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam mintegy 7,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával megvalósuló programról szakmai konferenciát tartottak kedden Kiskörén. Az eseményen elhangzott: a program keretében megvalósuló beavatkozások olyan területekre fókuszálnak, ahol a fejlesztések elengedhetetlenek a Tisza árvizének biztonságos levezetéséhez, így az egész Tisza-völgy árvízbiztonságának javításához.

A Tisza-tavi rekonstrukciója keretében a hullámverés elleni kőművek helyreállítása 1593 méteren, pótlása pedig 2260 méter hosszban történik meg. Ezen kívül megújulnak a Kis-Tisza és a IV. számú szabályozó műtárgyak, valamint több helyszínen hidromechanizációs kotrásokat végeznek.

A szakmai konferencia után a résztvevők megemlékeztek a Kiskörei Vízlépcső átadásának ötvenedik évfordulójáról, s ez alkalomból egy emléktáblát avattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában