Szoljon podcast

2023.05.08. 16:26

Könnyűnek bizonyult az idei középszintű magyar érettségi, sokan választották a novellaelemzést

Aki tanult, annak könnyen ment: viszonylag könnyen megoldható volt az idei magyarérettségi a pedagógusok és a tanulók véleménye szerint. A novellaelemzést a Jászkunságban is sokan választották.

Köllő Judit

A magyarérettségivel kezdődött az írásbeli vizsgák sora hétfőn

Fotó: Mészáros János

Összességében jól összeállított és jól megoldható volt az idei középszintű magyar érettségi feladatsor

– osztotta meg véleményét hírportálunkkal Szőrös Zoltán.

A jászberényi Terplán Zénó Kolping Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola magyar nyelv és irodalom tanára elmondta, hogy a szövegértési részben a Rubicon című folyóiratban megjelent, az egri bikavérről szóló ismeretterjesztő írást kellett elemezniük a diákoknak.

– A szövegalkotási feladatban választhattak az érettségizők, hogy egy megadott, fiktív önéletrajz alapján ajánlólevelet írnak a Kiváló tanuló és sportoló díj elnyeréséhez vagy érvelnek a „Bringázz a suliba!” kampánnyal kapcsolatban. A műelemző részben Lázár Ervin A kovács című novelláját elemezhették a vizsgázók, vagy Petőfi Sándor Csokonai és Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihály című versét hasonlíthatták össze. Az elmúlt évek tapasztalata alapján diákjaim közül vélhetően többen választották a novellaelemzést – részletezte a pedagógus.  

Kiss Csongor, a Varga Katalin Gimnázium egyik végzős diákja is arról számolt be hírportálunknak, hogy könnyen megoldhatónak bizonyult az idei magyar nyelv és irodalom feladatsor. 

– Amikor kinyitottam az érettségi feladatlapot, és megláttam, hogy a borokról szól az idei szövegértési feladat, nagyon megörültem. Azt gondoltam, hogy ha ez egy újságcikként jött volna velem szemben az interneten, biztosan elolvastam volna, hiszen annyira érdekes, összeszedett és érthető volt számomra – fejtette ki kérdésünkre Kiss Csongor.

– A feladatrészben sok érdekes dolgot tudhattunk meg a bor eredetéről és készítéséről, nagyon könnyű és olvasmányos anyag volt, szerintem nem okozhatott nehézséget másoknak sem. Az érvelő szövegnél két tematika – egy sport, vagy ifjúsági díjra való felterjesztés, illetve a biciklivel való iskolába járás – mellett érvelhettünk. Jómagam ez utóbbit választottam, hiszen fontos számomra a sport és a környezetvédelem. A harmadik feladatban pedig novellaelemzés és összehasonlító verselemzés közül választhattunk. Úgy vélem, összességében viszonylag könnyen megoldható volt a magyar érettségi – tette hozzá a végzős diák. 

Kedden a matematikával, szerdán a történelemmel folytatják

A magyarérettségivel kezdődött az írásbeli vizsgák sora hétfőn. Ahogyan azt az elmúlt években megszokhattuk, kedden a matematikával, szerdán pedig a történelemmel folytatják a diákok.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a magyar nyelv és irodalom tantárgyból vizsgázók száma a Jászkunságban középszinten 2639 volt.

– Probléma nélkül kezdődött az írásbeli érettségi vizsgák első napja a Szolnoki Szakképzési Centrumban – tudtuk meg Pogány Attilától, az intézmény kommunikációs referensétől.

– Magyar nyelv és irodalom érettségit a tizenegy szakképző intézményből tízben tettek a diákok. Reggel kilenc órakor összesen hétszázharmincketten ültek be a padokba, közülük hatszáznyolcvanhatan középszinten, míg negyvenhatan emelt szinten írták meg a dolgozatukat. A feladatlap megoldására a diákoknak összesen kétszáznegyven perc állt rendelkezésükre közép- és emelt szinten is.

. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában