Bobák József

2023.05.13. 11:25

Nem elég a jó étel, élmény is kell a vendégnek – vallja az év gasztronómusává választott jászberényi szakember

A gasztronómia világa folyamatosan változik, ezért nagyon fontos a szakmában a nyitottság az új trendek iránt. Emellett természetesen elhivatottságra, kitartásra és türelemre is szükség van a vendéglátásban – vallja Bobák József. A jászberényi vendéglátó szakoktató a magyar gasztronómiáért végzett kimagasló munkájáért a 2022-es év gasztronómusa elismerést vehette át a közelmúltban.

Illés Anita

Bobák József jóleső érzéssel fogadta a 2022. év Gasztronómusa díjat, mellyel a magyar gasztronómiáért végzett több évtizedes, kimagasló munkáját ismerték el.

Fotó: Pesti József

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség egyik legrangosabb eseményén, a Szakma Ünnepének mesterek vacsoráján részesült Bobák József a szakma egyik legrangosabb elismerésében.

– Meglepetéssel és természetesen jóleső érzéssel fogadtam a díjat, ami az egyik legjelentősebb a gasztronómiában. Ugyanakkor felelősséget is jelent számomra, hogy továbbra is hasonló színvonalon végezzem a munkámat, mint eddig – válaszolta az év gasztronómusa azzal kapcsolatban, hogyan fogadta az újabb kitüntetést. Korábban már megkapta a Schnitta Sámuel-díjat és a Balázs Mester Díjat. Negyvenhat éve dolgozik a szakmában. 

– Jászárokszálláson születtem és nőttem fel. Édesanyám zöldségkereskedőként dolgozott. Emlékszem, mindig nagy érdeklődéssel figyeltem, ahogy a vásárlókat kiszolgálta, mindenkihez volt néhány jó szava. Mivel a kereskedelem rokon szakma, valószínűleg innen ered pályaválasztásom motivációja – idézte fel a kezdeteket. 

A szolnoki kereskedelmi szakközépiskolában érettségizett, majd felszolgálóként a Jász-Nagykun Vendéglátóipari Vállalatnál kezdett dolgozni. A munka mellett is képezte magát, az Ecseri úti Vendéglátóipari Szakközépiskolában folytatta tanulmányait.

– A szakmai ranglétrán lépkedve fiatalon üzletvezető-helyettes, majd üzletvezető lettem a Jászsági Áfésznél. Később a Kossuth Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnél kereskedelmi és vendéglátóipari ágazatvezetőként dolgoztam. 1989-ben saját vendéglátó vállalkozást indítottam, melyet harminc évig vezettem. A családi cég folyamatosan bővült az évek során. Tevékenységünk a közétkeztetésre, az éttermi vendéglátásra, rendezvényszervezésre és szállodaüzemeltetésre egyaránt kiterjedt. 

Ezzel párhuzamosan bekapcsolódtam a vendéglátós képzésbe is, immár huszonnyolc éve tanítok a Klapka György Szakképző Iskolában. A gödöllői Szent István Egyetem szakoktató szakán szereztem diplomát. Jelenleg óraadóként dolgozom a szakképző iskolában és szakmai tanácsadóként különböző vendéglátóipari egységeknél tevékenykedem

– beszélt szakmai pályafutásáról Bobák József, akinek társadalmi tevékenysége is jelentős. 

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség éttermi és sommelier alelnöke, valamint a szervezet országos elnökségének tagjaként a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöki feladatokat is ellátja. A Jászsági Vendéglátók Egyesületének elnöke, a Jászok Földjén Turisztikai Egyesület alelnöke, a Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési szakértője. Aktívan részt vesz országos és nemzetközi szakmai versenyek zsűriztetésében is. Társrendezője volt a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület által készített oktatófilmnek is, mely a pincérek képzését segíti. 

 – A szakma és az oktatás is sokat változott az elmúlt évtizedekben. Nagy problémát jelent az utánpótlás. A vendéglátás és turizmus területén jelenleg is hiány van megfelelően képzett és tapasztalt szakemberekből. Sajnos a koronavírus-járvány negatívan érintette az ágazatot, sokan elhagyták a pályát, vagy külföldön próbálnak szerencsét. A gasztronómiai szövetség egyik fontos célja, hogy megállítsa ezt a folyamatot, a szakma iránti elkötelezettségre szeretnénk motiválni a fiatal pályakezdőket – mutatott rá az ágazatot sújtó problémára a szakember. 

Két gyermeke is ezt a hivatást választotta, egyik fia szakács, konyhafőnökként dolgozik, a másik fia pedig mesterpincér, egy toszkán éttermet vezet Budapesten. 

Elhivatott, kitartó és türelmes – ezek egy jó vendéglátós ismérvei

Arra a kérdésre, hogy milyen a jó vendéglátós, Bobák József mosolyogva azt mondta: elhivatott, kitartó és ha még oktat is, akkor türelmes. Ahogy fogalmazott, a gasztronómia világa folyamatosan változik, ezért fontos a nyitottság a szakmai újdonságok iránt.

– A gasztronómiai szövetséggel nemrég Toszkánában jártunk tanulmányúton, ahol többek között az új irányzatokkal is megismerkedtünk. Azt láttuk, hogy a helyi alapanyagokra épülő ételkészítés hódít. Környezetvédelmi okokból és a helyi termelők segítése céljából előterébe kerül a rövid ellátási lánc. Az ételkészítésben és a terítési trendekben is az egyszerűség jellemző. Nem elég jó ételt adni a vendégnek a hozzá megfelelő italokkal, hanem plusz élményt kell biztosítani számára. Ilyen lehet például a vendég előtti ételkészítés, a flambírozás, a halfilézés vagy különböző látványos elemek alkalmazása a tálaláskor. Sok egyéb mellett fontos a pincér jó kommunikációja, pozitív kisugárzása is – avatott be a szakma rejtelmeibe az év gasztronómusa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában