Galériával

2023.05.07. 06:56

Szolnokon kiderült, borszakértőként is kiváló az azerbajdzsáni nagykövet

Először látogatott Szolnokra az Azerbajdzsáni Köztársaság magyarországi nagykövete. A VII. Szolnoki Bor- és Pezsgőmustra díszvendégéről, Tahir Taghizadehről kiderült, hogy a magyar borok és a magyar irodalom hozzáértő és lelkes rajongója.

Turcsányi János

Először látogatott Szolnokra az Azerbajdzsáni Köztársaság magyarországi nagykövete

Fotó: Nagy Balázs

A több nyelven kiválóan beszélő azeri nagykövet szerint is nagyon nehéz elsajátítani a magyar nyelvet, de ő kitartóan dolgozik rajta. Tahir Taghizadeh sajtótájékoztatóján kiderült, hogy nem véletlenül választották az idei szolnoki Bor és Pezsgőmustra díszvendégének. A hazájában az ottani borszövetségben a spanyol, portugál és magyar borok szakértőjeként is számontartott diplomata aktívan dolgozik az azeri és a magyar borászok közötti együttműködés kialakításán.

 A magyar borok ottani és az azerbajdzsániak itteni népszerűsítésén fáradozó nagykövet komoly lehetőségeket lát a két ország borászatainak együttműködésében. Mint megtudtuk, kedvenc magyar fajtája a hárslevelű, de szerinte a hazai vörösborok is kiváló színvonalúak.

 A nagykövet azt is elárulta, hogy nagyon szereti a magyar irodalmat, sok kedvence van, de a költők közül Arany Jánost, míg az írók közül Jókai Mórt becsüli a legtöbbre. 

Sajnos nem szentelhetem minden időmet a magyar boroknak és a magyar irodalomnak, de az a jó hír, hogy Azerbajdzsán és Magyarország között minden hasonlóan működik, politikailag, gazdaságilag és ideológiát tekintve is hasonlóan gondolkodunk

– mondta a VII. Szolnoki Bor- és Pezsgőmustrán tartott sajtótájékoztatóján Tahir Taghizadeh, Azerbajdzsán magyarországi nagykövete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában