Elismerés

2023.06.19. 19:55

Európa legjobbjai között a szolnoki Hetényi Géza kórház mellkassebészete

Akkreditálta a Hetényi Géza Kórház mellkassebészeti részlegét az Európai Mellkassebészeti Társaság, az európai adatbázisba évente beküldött adatok és minőségi audit, vagyis vizsgálat alapján. Ilyen szintű minőségi tanúsítványa itthon eddig csak négy magyarországi egyetemi klinikánknak volt.

Molnár-Révész Erika

A Hetényi Géza Kórház mellkassebészeti részlegének csapata, akik már hivatalosan is európai színvonalú munkát végeznek

Fotó: Mészáros János

Kimagasló, minőségi munka, melyet már Európában is elismernek – ez jellemzi a Hetényi Géza Kórház mellkassebészeti részlegét. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a közelmúltban akkreditálta a csapatot az Európai Mellkassebészeti Társaság. Az elismerés születésnapi ajándéknak sem utolsó, ugyanis idén 75 éves a mellkassebészet Szolnokon.

Dr. Szántó Zoltán, a Hetényi Géza kórház mellkassebész főorvosa, valamint dr. Kovács Ottó, a mellkassebészeti részleg vezetője az elismerő oklevéllel
Fotó: Mészáros János

– Az első mellkassebészeti osztály 1947-ben Budapesten, a Baross utcában alakult, ez volt az 50 ágyas mellkassebészeti klinika, professzor dr. Sebestény Gyula vezetésével. Ezt követően 1948-ban három vidéki városban, Szolnokon, Budapesten és Debrecenben nyitott mellkassebészeti osztály. Tehát ebben az évben 75 éves a szolnoki mellkassebészet, ennek a háromnegyed évszázadnak méltó megkoronázása ez az európai akkreditációs tanúsítvány, ami az osztályunk, részlegünk működésének minőségét bizonyítja és biztosítja – hangsúlyozta az évfordulóval és a rangos elismeréssel kapcsolatban dr. Kovács Ottó főorvos, a Hetényi Géza Kórház mellkassebészeti részlegének vezetője.

Mint elmondta, a szolnoki mellkassebészeten évente 150-200 videóendoszkópos műtétet hajtanak végre, melyből 70-75 rosszindulatú tüdődaganat eltávolítását célzó operáció. A módszerrel a betegek gyógyulási ideje drasztikusan, 2-5 napra rövidül le a hagyományos műtétekhez képest.

A részleg az éves adatokat már 10 éve egy európai adatbázisba tölti fel, melynek eredményeit mind a Magyar Mellkassebész Társaság, mind az Európai Mellkassebészeti Társaság megkapja. Ezek, és az európai tárasaság vizsgálata alapján ítélték oda a szolnoki mellkassebészetnek a rangos minőségi tanúsítványt.

Nem csak a műtétek abszolút számán lehet lemérni a teljesítményt, van ugyan egy mennyiségi mutató, ez a műtéti szám, de van egy minőségi mutató is. Utóbbit ábrázolja ez az európai akkreditációs oklevél. Nyilván, mi soha nem végzünk annyi műtétet, mint a budapesti Korányi mellkassebészete, vagy egy nagy egyetemi klinika, mert kisebb részleg vagyunk. Viszont minőségben igyekszünk ugyanazt a színvonalat hozni 

– mondta a mellkassebészeti részleg főorvosa, dr. Szántó Zoltán.

Mint megtudtuk, a koronavírus-járvány igencsak megnehezítette a részlegen dolgozók munkáját is, hiszen a pandémia ideje alatt a páciensek nem jutottak el vizsgálatokra, így sok esetben elmaradt a diagnózis, ezzel pedig csökkent a korábban magas, 250-es műtéti szám. Emellett azt is eredményezte, hogy mire eljutottak a mellkassebészetig, a betegeket már nem lehetett megműteni, vagy egészségügyi állapotuk miatt nehezebben voltak operálhatóak. A szolnoki részleg azonban utóbbihoz is innovatív módon igyekezett alkalmazkodni, különleges módszereket és korszerű eszközöket is bevetnek a sikeres gyógyítás érdekében.

Jelenleg kizárólag Szolnokon végzik az egyedülálló műtétet

Szolnokon már évek óta végeznek úgynevezett felületes altatásban, videóendoszkópos tüdőműtéteket. Ez azon betegek számára életmentő, akiket egészségügyi állapotuk miatt a hagyományos mélyaltatással nem műthetnének meg.

– Eddig összesen körülbelül 150-200 műtétet így végeztünk, ebben az az érdekesség, hogy két egyetemi klinikán végeztek még ilyen operációkat rendszeresen Magyarországon, Szegeden és Pécsen, de különböző technikai okok miatt ez most mindkét helyen szünetel. Tehát jelenleg az országban csak mi végzünk ilyen műtéteket – mondta dr. Szántó Zoltán mellkassebész főorvos.

Hozzátette, ehhez elengedhetetlen az aneszteziológus magas szintű szaktudása és precíz munkája, melyet a kórház aneszteziológusai dr. Parham Choroomi aneszteziológus adjunktus vezetésével végeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában