Galériával

2023.06.25. 11:25

Ezreket vonzott Karcagon a térség egyik legrangosabb gasztronómiai fesztiválja

Ízletes ételek, remek programok és kiváló hangulat fogadta a Karcagi Birkafőző Fesztivál látogatóit. Szombaton százharminc pörkölt került a zsűri elé, s a nap végére az is kiderült, kik készítették el a legkiválóbb finomságokat.

Daróczi Erzsébet

A rendezvényen több száz bográcsban főtt a hungarikum karcagi birkapörkölt

Fotó: Daróczi Erzsébet

A megnyitón F. Kovács Sándor, dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselők és Varga Mihály pénzügyminiszter is arról szóltak, hogy ezen a napon mindenki karcagi. Aki főzi a pörköltet azért, aki fogyasztja azért. Szepesi Tibor városvezető szerint a fesztivál egyben a hagyományőrzés jó példája és egyben családi, baráti, munkahelyi közösségek összetartó erejét is mutatja, hiszen mindenki jól tudja, június utolsó hétvégéje a birkafőzés ideje a Nagykunság fővárosában.

A fesztivál díszvendégeként Barabásné Forgács Edit, Kenderes polgármestere mutatta be települését, s a végén elárulta, tanulni is jöttek Karcagra, hiszen szeretnék ellesni a nagy múltú fesztivál szervezésének, illetve a jó birkapörkölt főzésének a fortélyait 

A rendezvényen 211 főzési helyen több mint 300 kondérban, öntöttvas lábasban rotyogott a birkatest, a zsűri előtti megmérettetést azonban ennél kevesebben, 130-an vállalták. A nap végére azonban az üres kondérok bizonyították a barátok ítéletét is, mindenki kiváló finomságot készített. 

A szombat délutáni eredményhirdetésen 18-an vehettek át elismerést a szakmai zsűritől, melynek elnöke, Garaczi János Venesz- és Gundel díjas mesterszakács a díjátadó kezdetén elmondta, nem volt könnyű dolguk, hiszen hajszálnyi eltérések voltak a jó és legjobb pörköltek között. A zsűrielnök ezután a legfiatalabb versenyzőnek, a tízéves, karcagi Nagy Leventének adta át az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend kupáját, a karcagi Csontos Györgynek és fiainak, unokáinak pedig ajándékkosarat adott át a hagyományápolásért.

A zsűritől bronzérmet kapott pörköltjére ifj. Sebők Lajos, Rácz-Németh Ibolya, Szendrei Géza, Varga Viktor, Kiss Gergely – mindannyian karcagiak, illetve Horváth Lajos debreceni főző, aki a Kunszövetség különdíját is átvehette.

Ezüstérmes lett Borsós Lőrinc, Kovács Imre, Tarcsa Zoltán, Kirják Rudolf, ifj. Csontos György és Agócs Zoltán – mindannyian karcagiak – pörköltje. Az aranyérmesek is karcagiak: Törzsök Lajos, Vincze Sándor, Dániel Sándor, Nagy Kálmán, id. Csontos György. Maximális pontszámmal az aranyérem mellé a vándorkupát is megkapta a zsűritől Nagygyörgy Jenő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában