Programajánló

2023.06.30. 09:00

Fergeteges programokat kínál a hétvége a Jászkunságban

Jász Világtalálkozó, ARTjáró Fesztivál, éjszakai piac és számos családi nap – szinte lehetetlen választani a hétvége jobbnál-jobb programjai közül a vármegyében.

Molnár-Révész Erika

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Pesti József

PÉNTEK 

Tiszaderzsen ezen a napon kezdődik és szombaton is folytatódik a Tisza-tavi Levendula Fesztivál a Rákóczi úton. A pénteki események 15 órától, a szombati programok reggel 9-től indulnak, többek között csillagászati előadással, napindító jógával, népi játéktárral és vásári komédiával is várják a látogatókat.

Szolnokon 16 órától Mesetarisznya címmel a népmesék világába kalauzolják a felnőtteket a Verseghy Ferenc Könyvtárban. A 17.30-ig tartó foglalkozást Boros Éva és Munkácsiné Tóth Izabella alkotó-fejlesztő mese-szakpedagógusok tartják. 

Ezen a napon is folytatódik a csütörtökön kezdődő ARTjáró Összművészeti Fesztivál a szolnoki művésztelepen. A programok 17 órakor kezdődnek az Eső előtt, Eső után irodalmi esttel, majd Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész Az idő kereke című könyvbemutatójával folytatódnak, ezt Verebes Ernő Senkim földje című prózakötetének kamarakoncerttel egybekötött bemutatója követi. 20 órától koncertek kezdődnek, Ramblerrel, a Robinzon Cirkusszal és a Molnár Róbert Banddel. 

18 órától a Széchenyi körúton felavatják a kibővített Shihan Furkó Kálmán Emlékparkot. Az eseményre minden érdeklődőt várnak a szervezők.

A Tiszaligetben 19 órától pótolják a Szent Iván éjjel az időjárás miatt elmaradt élményfutást. A helyszín a Csónakázó tó melletti futókör a kalandparknál. A futóknak egy kis vendéglátással is kedveskednek a szervezők.

Jászdózsán ezen a napon kezdődik a háromnapos 27. Jász Világtalálkozó. A programok 13.30-kor, az ünnepi testvértelepülési testületi üléssel kezdődnek a községházában, a hivatalos megnyitóra 15 órakor, a Szent Mihály téren kerül sor. 16.30-tól a dósai alkotótábor záró kiállítása nyílik meg, a Petőfi Sándor Művelődési Házban. 17.30-kor a Szent Mihály téren koncertekkel, népzenei műsorokkal folytatódnak a programok, majd 21.45-kor kezdődik a jász-tűzgyújtás a kőhídnál. A napot a Retrozóna Zenekar koncertje zárja. A nap során kilenc helyszínen helyi, és elszármazott gyűjtők és alkotók kiállítását lehet megtekinteni.

Újszászon 18 órától Harry Potter kvízestre várják a rajongókat a művelődési ház nagytermébe. Az eseményen a hatodik kötet cselekményével, szereplőivel és varázsigéivel kapcsolatban tesznek majd fel kérdéseket a szervezők. 

SZOMBAT 

Szolnokon már 8 órától érkezhetnek a kiállítók a veterán autós találkozóra, a Széchenyi körút elejére. A 9 órás megnyitót követően 10 órától a járművek felvonulnak a városban. Kora délután a kiállító cégek tartanak bemutatót.

A reggeli órákban elkezdődnek az ARTjáró szombati programjai a szolnoki művésztelepen. Délelőtt 10 órától kézműves játszóház és gyermekház alkotósarok várja a legkisebbeket, ezzel párhuzamosan kezdődnek a nyitott műterem látogatások a telep művészeinek műtermeiben. A gyülekezőre a kőkádnál 10 illetve 13 órakor várják az érdeklődőket. Mindeközben szabadtéri festésre is lehetősége lesz kicsiknek és nagyoknak. A hivatalos megnyitóra 11 órakor kerül sor. Ezután könyvbemutatók, előadások, beszélgetések sorjáznak, 17.30-tól Szarvas József Kossuth-díjas színművész Pustol a hó című produkcióját lehet megtekinteni, 19 órától pedig koncertek kezdődnek, egészen hajnalig. 

Reggel 9 órától kezdődnek a családi nap programjai a Millér szabadidőparkban. A 9.30-kor kezdődő megnyitó után zenés-táncos mozgás, kutyás bemutató és Kozombolis Trió koncert lesz, a nap során ugrálóvár, kézműves foglalkoztató, játékos ügyességi feladatok is várják a családokat. Az eseményen a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentők és a honvédség is részt vesz. 

Délelőtt 10 órától délután 16 óráig szintén családi napot tartanak a szolnoki Cserkészházban. A programok között terápiás kutyabemutató, táncház, ugrálókötél bemutató, váltóversenyek, és kézműveskedés is szerepelnek.

Szandaszőlősön nyárindító estet tartanak. 17 órától a Lengyel Antal téren tánccsoportok mutatkoznak be, majd 19 órától az MH Légierő Zenekar ad műsort. 20.15-kor Szabó Ádám koncert kezdődik, 21.15-től pedig hajnalig tartó utcabál veszi kezdetét.

Ismét Járdacsillagászatra várja az érdeklődőket az Aba-Novák Kulturális Központ és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei TIT a Hild téren, este 20 órától 22 óráig. Az eseményen profi távcső segítségével a Holdat, a Vénuszt és a Mars bolygót lehet megtekinteni. A Járdacsillagászatot kizárólag derült idő esetén tartják meg.

Jászdózsán folytatódnak a 27. Jász Világtalálkozó programjai, reggel 7.45-kor zenés ébresztővel kezdődik a nap. 8.30-tól tartott ünnepi szentmise után 10 órától indul a jász települések díszes felvonulása. A díszünnepség 11 órától kezdődik a Szent Mihály téren, a programok "jász-nyílzárporral", színpadi produkciókkal és koncertekkel egészen hajnalig tartanak. 

Csépán falunappal köszöntik a nyarat, amely már reggel 7 órakor falufutással kezdődik, a rajt a Szelevény felőli Csépa táblától indul. 9 órától dr. Pintér Gábor érsek jubileumi ünnepi misét tart a római katolikus templomban, ahol átadják a díszpolgári címet is. 10.30-tól átadják és felszentelik a Béke úon található közös önkormányzati hivatal épületét. A sportpályán délután 16 órakor folytatódnak az immár könnyedebb programok, mely kutyás bemutatóval és állatvédelmi előadással kezdődik, de ingyenes lovaglási lehetőség is lesz. 17 órakor kiállítás nyílik Hegedűs Józsefné festményeiből  a művelődési házban. 20 órától koncertekkel, 22 órától pedig hajnalig tartó utcabállal várják a látogatókat

Nagykörűben zenés gasztroestre és éjszakai piacra várják az érdeklődőket. Este 18 órától inul a kézműves vásár, koncertet ad a Hot Jazz Band. Az esemény éjfélig tart.

VASÁRNAP 

Jászsdózsán reggel 6 órától horgászversennyel kezdődik a 27. Jász Világtalálkozó zárónapja a Tarna holtágánál. A templomkertben 9 órakor indul a jász ízek főzőversenye, majd mézes délelőttöt tartanak a Jászsági Mézlovagrenddel. A Szent Mihály téren mindeközben 9 órától a pálinkáé lesz a főszerep, 10 órától a Széchenyi útról indul a veterán autók és motorok felvonulása. A nap különböző produkciókkal folytatódik a templomkertben, a Szent Mihály téren és a könyvtár udvarán, majd 19.30-kor kerül sor a világtalálkozó záróünnepségére a Szent Mihály téren. De ezzel még nem érnek véget a programok, 20 órától Szentpéteri Csilla Band koncert kezdődik, 21.45-től vízi játék zárja a találkozót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában