Szoljon podcast

2023.06.15. 17:25

Meg se kottyant neki: 86 tonnás mozdonyt tolt el a 110 kilós abonyi sportember – videóval

Nem mindennapi fegyvertényt vitt véghez az abonyi Jancsovics Tivadar, aki a minap nyerte meg a mozdonytoló országos bajnokságot. A győri erőpróba kulisszáiról és felkészüléséről beszélgettünk a sportemberrel.

Hartai Gergely

Jancsovics Tivadar nappalijában sorakoznak a serlegek

Fotó: Nagy Balázs

– Múlt szombaton Győrött rendezték meg a mozdonytoló országos bajnokságot, ahol egy 86,5 tonnás mozdonyt kellett kétszer négy méterre eltolni öt percen belül. A két tolás eredményét összeadták, így „hozták ki” a győztest – részletezte a hétvégi programot az abonyi bajnok.

Jancsovics Tivadar kiemelte, ő maga könnyűsúlyban – 110 kilósan – indult el a versenyen. Emellett Open és Masters kategóriában is érkeztek sportolók. Openben például mintegy 160 kilós versenyzők mérték össze tudásukat a Rába-parti városban.

– Létezik egy nyilvános Facebook-csoport, itt láttam meg a verseny plakátját. Többször átgondoltam, hogy induljak-e, majd videókat kerestem az interneten a gyakorláshoz. Megpróbáltam fejben is összerakni a nagy erőpróbához nélkülözhetetlen mozzanatokat. Végül aztán nekivágtam a felkészülésnek – vázolta az előzményeket a sportoló.

Tivadar arról is szót ejtett, hogy izzasztó, kemény háttérmunka kellett a hazai siker eléréséhez. Súlyemelő tréningekkel, rengeteg guggolással, felhúzással és lábtoló edzésekkel trenírozta magát, sőt, kombinálta a különféle gyakorlatokat. 

Mivel kamionhúzásban sikerült már magyar bajnoki címet nyernie, abban bízott, hogy mozdonytolásban is jó esélyekkel „állhat rajthoz”. A mostani erőpróba technikai kivitelezése ellenben sokban eltért a megszokottól...

– A kamionhúzásnál páros lábbal indítunk, és fokozatosan, aprókat lépünk előre. Ezután, ahogy gyorsulunk, egyre nagyobbakat léphetünk. Ezt egy mozdony esetében viszont nem tudjuk megtenni, hiszen mindig páros lábbal kell a tolást végezni, ezért csak nagyon kicsit haladunk tovább – folytatta Tivadar, aki arra is kitért, hogy sokan szurkoltak neki a jó eredmény eléréséhez.

Győrbe a barátai kísérték el, jöttek Kenderesről és Rákóczifalváról egyaránt. Köztük volt egy abonyi versenyzőtársa is, akivel igyekeztek inspirálni egymást. Ezenfelül a verseny előtt néhány biztató szót is kapott a nézőktől.

Jancsovics Tivadar (guggoló sorban balról az első) szép eredménnyel tért haza a győri versenyről
Forrás: Abony hivatalos Facebook-oldala

– A mozdonytoló országos bajnoki címemet nem igazán ünnepeltem, hiszen az élet megy tovább. Zajlanak a munkás hétköznapok, ráadásul folytatnom kell az edzéseket. Természetesen, a regenerálódás így sem maradhat el, hamarosan ugyanis újabb erőpróba vár rám – konstatálta bizakodva Abony egyik legerősebb embere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában