Jótékonykodtak a pecások

2023.06.13. 06:55

Verseny közben derült ki, hogy „elfogytak” az Alcsi-Holt-Tisza törpeharcsái

Százötvenen vettek részt az Alcsi-Holt-Tiszán megrendezett ökológiai célzatú pecaversenyen.

Kovács Berta

Százötven horgász próbált törpeharcsát (is) fogni

Forrás: Beküldött fotó

Negyedik alkalommal rendeztek ökológiai célú törpeharcsa-gyérítő horgászversenyt szombaton az Alcsi-Holt-Tiszán. Az eseményt a holtágat kezelő a Tisza Horgászegyesület szervezte. A megmérettetésre százötvenen neveztek. A halfogás szerelmesei versenyző, amatőr, ifi (10-16 éves) és gyerek (9 évesig) kategóriában állhattak rajthoz, azaz vízpartra.

A versenykategóriások egy úszós készséggel szerelt botot használhattak, amatőr és gyerek kategóriában viszont az úszózást és a feeder botot is engedélyezték. De minden résztvevő csak egyetlen horgot használhatott. Kötelező volt viszont kétdarab haltartó használata, egyikbe a törpeharcsákat, másikba az egyéb halfajokat gyűjthették.

A verseny érdemi részét követően a bírák mérlegelték a zsákmányt, ebéd után pedig kihirdették a végredményt. Az helyezéseknél a fogás összsúlya számított, mégpedig olyan módon, hogy a törpéket négyszeres szorzóval számolták.

Az elmúlt évek folyamatos gyérítése eredménye megmutatkozott a versenyen. Meglepően kevés, mindössze két vödörnyi törpeharcsát akasztottak meg...

Versenyző kategóriában végül Nagy Benedek Zsolt vitte le a pálmát, második helyen Kökény József végzett, a harmadik helyre pedig Jándi Imre horgászta fel magát. Az amatőrök közül Papp Zoltán örülhetett a győzelemnek, Tóth Rudolf második, Monoki Kálmán harmadik lett. Az ifik közül Vörös Csaba horgászott legeredményesebben, másodikként Nagy Benjámin, harmadikként Török Medárd Gergely végzett.

A gyerek kategóriában Kőszegi Kristóf állhatott fel a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára, a második helynek Csontos Iván örülhetett, Marinka Bálint fogása pedig a harmadik helyezésre volt elegendő. A legtöbb törpeharcsát fogó Papp Zoltán pedig egy jövő évi, Balatonra szóló horgászengedélyt nyert.

A kifogott halak a törpeharcsák kivételével mérlegelés után visszanyerték szabadságukat. A verseny nevezési díjaiból félmillió forint folyt be, a szervezők ezt az összeget jótékonysági célra fordítják, két tragikus sorsú fiatal megsegítésére ajánlják fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában