Hadgyakorlat

2023.07.13. 11:25

Akcióban a szolnoki katonák: az amerikai légierő éleslövészetét segítették – galériával

Amerikai katonák kéthetes éleslövészettel egybekötött gyakorlaton vettek részt a Bakonyban, melyen a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányító (JTAC) katonái is fontos szerephez jutottak.

Mészáros Géza

Jolly Vihar 2023 elnevezésű gyakorlat

Forrás: Magyar Honvédség

Idén második alkalommal járt Pápán az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Százada. 

A napokban is a helyi MH 47. Bázisrepülőtér volt az alakulat vendéglátója, a Jolly Vihar 2023 elnevezésű hadgyakorlat második felvonásában. A HH-60G Pave Hawk helikopterekkel felszerelt harctéri kutató-mentő alakulat már rendszeres vendégnek számít a pápai katonai repülőtéren. Az amerikaiak ezúttal kéthetes éleslövészettel egybekötött gyakorlaton vettek részt a Bakonyban, amelyhez a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányító (JTAC) katonái is csatlakoztak. 

A Magyar Honvédség beszámolója szerint az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Század – a magyar katonák támogatásával –, a tapasztalt helikopterszemélyzet harctéri körülményekhez hasonlító szituációk során fejleszti képességeit az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság (MH BGCSP) kezelésében lévő lő- és gyakorlótereken. Cserébe az amerikai állomány átadja azon tapasztalatait és tudását, amely tovább növelheti magyar bajtársaik ismeretanyagát. 

A Jolly Vihar 2023 elnevezésű gyakorlat első, februári felvonásában a két nemzet szakemberei közösen kidolgozták az éleslövészet során beragadt lőszer (hot gun) eltávolításának eljárásrendjét, és a gyakorlatban is végrehajtották ezt a speciális és veszélyes ­eljárást. 

A napokban lezajlott második Jolly Vihar-gyakorlaton a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányító (JTAC) katonái is fontos szerepet játszottak azzal, hogy a HH-60G Pave Hawk helikoptereket rávezették a célpontokra, miközben azok saját földi csapatoknak nyújtottak éleslövészettel egybekötött közvetlen légi támogatást.

A közös kiképzés keretében az amerikai személyzet tagjai nemcsak az éles végrehajtás során dolgoztak együtt magyar kollégáikkal, hanem már a tervezési fázistól bevezették őket a harctéri kutató-mentő egység eljárásrendjébe. 
A tervezést követően a szolnoki JTAC katonák a helikopterek fedélzetén tapasztalták meg a műveleti eljárásokat, és ajtólövészként is részt vettek a feladatban. 

Az Amerikai Légierő 56. Harctéri Kutató-Mentő Század és a Magyar Honvédség között tovább folytatódik az eredményes együttműködés, hogy a közös kiképzések révén segítsék egymás képességeinek növekedését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában