Tiszavárkony

2023.07.01. 19:55

Az akna- és lőszermentesítési vizsgálatok után kezdődött meg a munka a magasparton

Pályázati pénzből erősítik meg Tiszavárkonynál a folyamatosan omladozó partszakaszt.

Kovács Berta

Dolgoznak már a part megerősítésén a szakemberek

Forrás: Beküldött fotó

Dolgoznak már a magaspart megerősítésén Tiszavárkonyban. Mint korábban hírportálunkon már megírtuk, az utóbbi években egyre intenzívebben omlásnak indult Tiszavárkonynál a partfal. Mivel a település közvetlenül a Tisza mellett fekszik, a településhez vezető út is közel esik a folyóhoz, lépéseket kellett tenni a további partszakadások megakadályozására, mivel félő volt, hogy azok a védbiztonságot is veszélyeztetnék.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és tiszavárkonyi önkormányzata közös megkeresése alapján a Belügyminisztérium közel 2 milliárd forint összegű pályázati forrást ítélt meg az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak a partfal megerősítésére és a partszakadás megszüntetésére.

A partfal helyreállítását májusban akna- és lőszermentesítési vizsgálat előzte meg az adott területen, majd június 21-től a munkálatok is megkezdődhettek.

A fejlesztés során a magasparti részt 18 méter mélyen cölöpökkel erősítik meg, amelyekkel csúszó rétegeket erősítenek egymáshoz. A cölöpöket 6-9 méter szélességben vízszintes betonplató erősíti meg a felszín felett, több mint 300 méteren keresztül. Ennek folytatásaként a révlejáróig egy végleges szervizutat építenek. A tervek szerint a volt vízmű területén egy depóhelyet is kialakítanak a gát magasságával megegyezően. A felszíni munkák során kitermelt földdel a strandlejáró melletti mocsaras területet töltik fel.

Ez a beruházás nem csak Tiszavárkony árvízi biztonsági növeli, de turisztikai jelentőséggel is bír

– hangsúlyozta Hegedűs István polgármester. 

– A magaspart olyan látványosságként is szolgálhat, amivel kevés település büszkélkedhet, hiszen közvetlenül a Tisza mellett vezet az út, így jó rálátás nyílik a folyóra. A magasparton kezdve végig lehet majd sétálni egészen a strandlejáróig, onnan a Tisza árterében kialakított sétányig. Ez pedig jelentősen növelheti a település turisztikai vonzerejét – vélekedett a településvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában