Tapasztalatszerzés

2023.07.23. 20:30

Értéktárban, hivatalban és nyári táborban is dolgozhatnak a jászsági diákmunkások

Szorgos-dolgos fiatalok szépítik a jászsági települések közterületeit, intézményeit ezekben a hetekben. Az önkormányzatok által szervezett nyári diákmunkaprogram idén is nagy népszerűségnek örvend és több szempontból hasznos. A fiatalokat nem csak a pénz motiválja a munkavállalásban, hanem a tapasztalatszerzés és a jó társaság is.

Illés Anita

Farkas Bolgárka (balra) és Tóth Netti (jobbra) nyári diákmunka keretében iratokat rendezett a jászfényszarui Városi Értéktárban

Fotó: Pesti József

Július elsején a térségben is elindult a diákok foglalkoztatását támogató munkaerőpiaci program, melynek keretében a 16 és 25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonnyal, illetve vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkező diákok jelentkezhettek. A dolgozni vágyó fiatalok a települési önkormányzatoknál is kapnak munkát. A helyi intézmények szívesen fogadják őket, hiszen a nyári karbantartási munkák idején jól jön a segítő kéz. 

Jászfényszarun az első turnusban 24 diáknak biztosítanak lehetőséget, akik változatos feladatkörökben próbálhatják ki magukat. Megismerkednek többek között a polgármesteri hivatal működésével, bepillanthatnak az oktatási, nevelési, kulturális intézményekben zajló munkába, de a köztisztaság fenntartásában, a közterületek rendezésében is aktívan részt vesznek. Minapi ottjártunkkor épp a Városi Értéktárban tüsténkedtek a fiatalok. Lelkesen rendezték az iratokat, miközben arról beszélgettünk, hogy mi motiválja őket a munkavállalásban.  

Immár második alkalommal veszek részt a nyári diákmunka programban, ami úgy gondolom, hogy több szempontból hasznos. Egyrészt bevezet a munka világába és lehetőséget biztosít arra, hogy több területen tapasztalatot szerezzünk. Másrészt a későbbiekben a pályaválasztásban is segíthet. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy fizetést kapunk.

– Jó érzéssel tölt el, hogy a saját pénzemből vásárolhatok például ruhákat. Az Értéktár épületét nemrég újították fel, így itt bőven akad tennivaló,  takarítunk és iratokat rendezünk – mondta Tóth Netti. 

A Jászfényszarui Napfény Óvoda festést követő takarítási munkálataiban is közreműködnek a diákok. 

– Örülök, hogy lehetőséget kaptam a foglalkoztatási programban, így hasznosan töltöm a nyári szünetet és pénzt keresek. Még nem tudom, hogy mire költöm, de biztosan jó helye lesz. Fontos számomra az is, hogy motiváló a környezet, remek a társaság – osztotta meg gondolatait az óvodai játékok tisztítása közben Pásztor Nóra. 

Pásztor Nóra (hátul) és Fekete Lili (elől) a napokban a Jászfényszarui Napfény Óvodában kaptak feladatot, ahol rengeteg gyermekjátékot tisztítottak meg
Fotó: Pesti József

Az előző évekhez hasonlóan a nyári diákmunka programot az önkormányzat idén saját forrásból és állami támogatásból finanszírozza. Két turnusban összesen 47 fő kap munkát, napi hat órában. A járási hivatal foglalkoztatási osztályán keresztül júliusra és augusztusra 8-8 fő foglalkoztatására kapott 2,1 millió forint támogatást a város, az önkormányzat az idei költségvetéséből 5,5 millió forintot biztosít a diákok foglalkoztatására – tájékoztatott az önkormányzat projektirodája.  

Kerti munkába is bevonják a diákokat

Pusztamonostoron júliusban 3, augusztusban pedig 2 főnek biztosít munkát az önkormányzat napi hat órában. Foglalkoztatásukra közel 709 ezer forint központi támogatást kapott az önkormányzat – tájékoztatott Kardos Veronika polgármester. A diákok jelenleg nyári táborban felügyelőként dolgoznak, de kerti munkákba is bevonják őket. Augusztusban többek között a játszótér kerítésének festése vár majd rájuk. 

Jászkiséren is nagy volt az érdeklődés a diákmunka iránt, de a keret nem tette lehetővé, hogy júliusban három főnél többet foglalkoztasson az önkormányzat. Augusztusban is három diák kap erre lehetőséget – tudtuk meg Lukácsi György, polgármestertől. Elmondta, hogy a fiatalok elsősorban virágokat, fákat gondoznak a közterületeken, a polgármesteri hivatalban pedig adminisztrációs feladatokban segítenek.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában