Szoljon podcast

2023.07.25. 06:55

Kiszáradás, hőguta – akár életveszélyes állapotot is előidézhet a forróság

Hőguta, napszúrás kiszáradás – akár ezek az állapotok is hamar kialakulhatnak a nyári forróságban, nem megfelelő folyadékfogyasztás, vagy tartós napon tartózkodás esetén. Sokan választják a kánikulában a strandokat is, ahol szintén nem árt figyelni néhány dologra.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– A meleg és a napsütés miatt fontos a bő folyadékfogyasztás. Lehetőleg ne tartózkodjunk a déli órákban a napon, a fejre pedig érdemes fejvédőt, kalapot tenni – tanácsolja dr. Hoksári László szolnoki háziorvos a nagy meleg idejére. Ilyenkor nyáron ugyanis nagyon hamar kialakulhatnak olyan állapotok a szervezetben, melyek más évszakban nem jellemzőek.

Főleg az idősebbeket kell folyadékfogyasztásra biztatni, mert sokszor nem érzik a szomjúságot. A forróságban pillanatok alatt párolog az izzadság, így sokan nem is veszik észre, hogy melegük van, ezzel nagyon sok folyadékot veszít a szervezet, és fennállhat a kiszáradás veszélye. Ilyenkor az illető észlelése tompul, ami zavartságig fokozódhat, és végül eszméletvesztés következhet be. Ez komoly, akár életveszélyes állapotot is jelenthet

– hangsúlyozta a szakember.

Mint elmondta, a nyári melegben a napszúrás is előfordulhat, amennyiben hosszan éri napsütés a fejtetőt, ebben az esetben fejfájás, hányinger, hányás, jelentkezhet. A hőguta abban különbözik, hogy kialakulásához nem feltétlen szükséges napsütés.

– Tartós, párás melegben például, amikor valaki nem tud párologtatni, izzadni, ami lehűtené a testet, a szervezet fölmelegedhet, akár a lázas állapotnak megfelelő, 39-40-42 fokig is. Az illetőt hűvös helyre kell vinni, elkezdeni a hűtését. Ez az állapot is végződhet kórházi ellátással – sorolta a háziorvos. 

De ezzel még nincs vége a veszélyeknek, ugyanis nyáron a különböző fertőzések is gyakrabban előfordulhatnak a magas hőmérséklet miatt.

– Amennyiben az ételt nem tesszük be a hűtőbe, nem fogyasztjuk el időben, vagy nem dobjuk ki, a baktériumok, gombák könnyebben elkezdenek szaporodni, ez ételmérgezést is okozhat, ami hányással, hasmenéssel jár. A nőknél strandoláskor a meleg vizes termálmedencében könnyebben kapnak el intim fertőzéseket. Sokan emiatt kerülik is ki a strandot, vagy sokszor keresnek azzal, hogy mennek nyaralni, és vinni kell a hólyaghurutra és gyulladásokra való gyógyszereket – számolt be tapasztalatairól.

Hozzátette, strandoláskor fontos a magas faktorszámú napozókrémek használata, ugyanis a bőrdaganatok egyre nagyobb számban fordulnak elő, a magas UV-B sugárzás miatt.

Maga a fertőtlenítőszer is gondot okozhat

A strandok kapcsán dr. Hoksári László háziorvos elmondta, a medencék fertőtlenítésére használt klór is okozhat kellemetlen tüneteket.

– A klór nem csak a bőrt, hanem a nyálkahártyákat irritálhatja. Érdemes úszószemüveget viselni a vízben a kötőhártya védelme miatt, sokan orrcsíptetőt is alkalmaznak. De ugyanez vonatkozik a fülre is, ugyanis a klór a hallójárat bőrét irritálhatja, fölmarja, az így bekerülő baktériumok külső hallójárat gyulladást okoznak, ami valóban egy sokszor hosszadalmas és fájdalmas betegség. Fül-orr gégészeti kezeléssel egy-két alatt gyógyul meg – tájékoztatott a szakember. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában