Galériával

2023.07.04. 15:44

Negyvenöt éve hunyt el a szolnoki ejtőernyős kiválóság, Hüse Károly

A szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán felállított emlékszobránál koszorúzást tartottak.

Mészáros Géza

Koszorúzási ünnepséggel tisztelegtek a magyar ejtőernyőzés egyik legnagyobb alakja előtt

A negyedik Hüse Károly ejtőernyős emléktalálkozó egyik programjaként koszorúzási ünnepséggel tisztelegtek a magyar katonai és polgári ejtőernyőzés egyik legnagyobb alakja előtt, július 4-én a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán.

Mint az emlékbeszédben elhangzott, Hüse Károly posztumusz őrnagy Hajdúszoboszlón született 1940. február 5-én. Az ejtőernyőzéssel 1953-tól kezdődően foglalkozott, legelőször 1954. március 29-én ugrott. Ettől kezdve versenyszerűen is ugrott, 1960-ban már célbaugró magyar bajnok, illetve a válogatott keret tagja lett.

Katonának 1960. november 14-én hívták be, melyet élethivatásának választott. Szolnokra került, ahonnan a kétszeres összetett magyar bajnok, 34-szeres magyar rekorder sportolóként szinte az egész világot bejárta, 1976-ban az olaszországi világbajnokságon 5. helyezést ért el. Hüse Károly 1978. május 26-án hunyt el Szolnokon a 6263. ugrásakor.

Az ünnepségen beszédet mondott Lázár Tibor őrnagy, a helikopterdandár ejtőernyős kiképzőrészlegének vezetője. Az emlékezés koszorúját Hüse Károly mellszobránál különböző katonai alakulatok, illetve az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete, aktív és nyugállományú katonabajtársak, valamint Bali Tamás ezredes dandárparancsnok, Szalay Ferenc polgármester és Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke helyezték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában