Jeles évforduló

2023.07.04. 13:30

Ötvenedik születésnapját ünnepli a Karcagi Öregdiákok Baráti Köre

A 2016 óta civil társaságként tevékenykedő baráti kör ma is dr. Rácz Ferenc alapító elnök célkitűzése szerint él tovább

Szathmáry István

A Karcagi Öregdiákok Baráti Körének a Gimnáziumban tartott egyik korábbi összejövetele

Forrás: Beküldött fotó

Félévszázados jubileumát üli a vármegye egyik régi, ma is ténykedő civil egyesülete. Elődjét, a dr. Kiss Mihály tiszti főorvos által kezdeményezett Karcagi Öreg Diákok Szövetségét 1928-ban alapították.

Az egykori iskolatársak az 1973-as, Farkas László és Kerényi Imre által kezdeményezett újjáalakulásig is tartották egymással a kapcsolatot, mivel fontosnak tartották az egykori Nagykun Református Gimnázium szellemiségének életben tartását.

Amint azt Bihari László elnök elmondta, a 2016-tól civil társaságként tevékenykedő baráti kör ma is dr. Rácz Ferenc alapító elnök célkitűzése szerint él tovább: feladatuk többek között értékmegőrző hagyományainak ápolása, érdemeket szerzett tanáraik emlékének megőrzése, a kiváló eredményt elért tanulók támogatása és közérdeklődésre számot tartó előadások tartása is. 

Ennek eleget téve a Kossuth-díjas Györfi Sándor karcagi szobrászművész értékes alkotásával örökítették meg az 1956-os forradalomban játszott szerepükért meghurcolt tanáraik és diáktársaik emlékezetét, ami ma Karcagon a legméltóbb 56-os emlékmű.

Eddig tíz egykori pedagógus és igazgató emléktábláját helyezték el a gimnázium előcsarnokában. Az elmúlt évtizedben közel ötven kiváló matematikus diákot díjaztak, melyet egykori tanáruk, B. Major László emléktáblájának maradék pénzéből, amit a tanár úr családjának támogatásával folytatnak. Több élsportolót is jutalmaztak a Szepesváry Gábor testnevelő tanár emléktáblájára indított gyűjtés fel nem használt összegéből. Ezen kívül az 56-os emlékmű pénztartalékából a forradalom témájában beérkezett dolgozatok szerzői is kaptak elismerést.

Tagdíjaik és adományaink terhére a tanulók sikeres pályázatuk révén videón mutatták be az iskolát, Karcagot, továbbá a Csokonai karcagi kapcsolatának és a kunsági népművészet történetét. 

A Bihari László elnök, Cséti Imre titkár, Király Csaba pénzügyes által vezetett kör összejöveteleit Karcagon és Budapesten tartják. Utóbbin főként kedves tanáraik, iskolatársaik, és neves tudósok szerepelnek. Munkájuk továbbviteléhez folyamatosan várják diáktársaik csatlakozását. 

Szeretnék, ha a fiatalabb korosztályból is egyre többen jönnének közéjük, hogy minél többen álljanak nemes törekvéseik mögé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában