Vérszívók

2023.08.14. 15:00

A Tisza-tó több településén lesz szúnyoggyérítés a héten

A héten 68 településen lépnek fel a vérszívók ellen az országban. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több településén, elsősorban a Tisza-tónál lehet majd a gyérítést végző járművekkel találkozni.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Bús Csaba

A korábbi csapadékos időjárás következtében számos területen alakultak ki csípőszúnyog tenyészőhelyek. A folyók árterei, az állóvizek növényzettel benőtt szélei és a ház körüli kisvizek egyaránt ideális élőhelyet biztosítanak a szúnyoglárvák számára. Meleg időben akár egy hét alatt is képesek kifejlődni a vérszívók.

Ahogy arról a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hírportálunkat tájékoztatta: az elkövetkező napokban ezért számos településen végeznek szúnyoggyérítést. 

– A kifejlett szúnyogok ellen platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel védekeznek a települések belterületén. A készítményt finom permetként, nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással – részletezte Mukics Dániel tűzoltó alezredes. 

A katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője hozzátette: a szúnyoggyérítés területi listája és az időpontok nyomon követhető a katasztrófavédelem weboldalán. Eszerint a Jászkunságban Abádszalókon, Tiszabőn, Tiszaburán, Tiszaderzsen, Tiszafüreden, Tiszaroffon, Tiszasülyön, Tiszaszőlősön, Berekfürdőn, Hunyadfalván, Karcagon és Kőteleken lesz szúnyoggyérítés augusztus 14. és 18. között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában