Galériával

2023.08.20. 06:51

Jászkunsági kötődésű az immáron háromszáz éves vízimalom idegenvezetője

Szekeres Gábornak ma már Torockó az otthona, ahol szívesen segít barátjának, a vízimalom tulajdonosának a vendégek kalauzolásában.

Mészáros János

A világ legkülönbözőbb térségeiből évente sok ezren keresik fel a település háromszáz éves vízimalmát, ahol Szekeres Gábor kalauzolja el látogatókat

Fotó: Mészáros János

Az egykori bányászváros, Torockó a Székelykő hármas csúcsa alatt található, lakói betelepült székelyek. A település Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb faluja. A világ legkülönbözőbb térségeiből évente sok ezren keresik fel a település háromszáz éves vízimalmát, ahol Szekeres Gábor kalauzolja a látogatókat és mutatja be működés közben is az ipartörténeti ritkaságot. A fehér ingbe öltözött, kackiás bajuszt viselő férfi nagyszülei vármegyénkben, Zagyvarékason és Jászkiséren éltek. A világot járt nyugdíjasnak ma már Torockó az otthona, ahol szívesen segít barátjának, a vízimalom tulajdonosának a vendégek kalauzolásában. 

A malomba betérve látható, hogy a gerendára az 1723-as évszámot vésték rá, valamint a hajdani tulajdonos, Toroczkai Klára nevét. Az épület három helyiségből áll: a malomszerkezetnek helyet adó malomházból, a molnárházból, valamint a tengelyére merőlegesen épített pincéből. Falai részben fagerendákból, részben kőből épültek. A malom mai tulajdonosa, Bot István és családja, akik az épületet látogatásra alkalmassá tették, karbantartják és kérésre el is indítják. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában