Közgyűlés

2023.08.24. 12:32

Szolnok döntött: nem működhet munkásszállóként a Hotel Tisza; parkoló épül az új Aldi mellé

Halaszthatatlan döntések, határidőre benyújtandó határozatok miatt csütörtökön rendkívüli ülést tartott a szolnoki közgyűlés. Mindössze néhány előterjesztést tartalmazott az aktuális napirendi sor, ám közülük több is elérheti a lakossági ingerküszöböt.

Mészáros Géza

Rendkívüli ülést tartott a közgyűlés

Fotó: Mészáros János

Miután a testület korábbi ülésén megszavazta, hogy a Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. Szolnok ellátási kötelezettségét és a társaság víziközmű-vagyonát átveszi, majd későbbi fórumon arról is döntött, hogy a szolgáltatást, illetve az ingatlanokat és az eszközparkot az állam tulajdonába adja, az augusztus 24-i közgyűlésen többségi döntéssel arról is voksolt, hogy a VCSM Zrt.-ben fennálló társasági részesedést a közfeladatnak számító víziközmű-szolgáltatás magyar állam részére történő átadásának napjával üzleti vagyonná minősíti.

A testületi határozat megjelölte a vagyon értékét, melyet hét és félmilliárd forint összeget tesz ki.

A város településrendezési eszközeinek módosítására tett, utolsó pillanatban érkezett előterjesztés három városrészt érint. Pataki Ferenc városi főépítész ismertette az állami főépítész szolnoki tervekre vonatkozó véleményét.

A belvárosi, egykori Domus áruház épületébe az Aldi egyik üzlete költözik. A vásárlóközpont a bérelt területén út-, csatorna- és közvilágítás-fejlesztést hajt végre azért, hogy egy nagyobb méretű parkolóteret is tudjon létesíteni.

A Magyar Honvédség által ismételten katonai kiképzési célokra hasznosítandó Thököly úti hajdani laktanya területe a szolnoki MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár új „otthona” lesz. 

Az alakulat a szandaszőlősi helyőrségből költözik át. Az újonnan kialakítandó, közel negyven hektáros „kaszárnyában” az új épületek megépítésén túl ezer(!) parkolóhelyet is kialakítanak. A laktanya mellett húzódó 32-es számú főutat pedig a Széchenyi körúti körforgalomtól az M4-es gyorsforgalmi út bejáratáig négysávúsítják.

Meghagyták Szolnok legfrekventáltabb és legértékesebb területén álló Tisza Szálló intézményi övezetbe történt besorolását, azonban tovább szűkítették a minősítését, és sajátos építési zónába is belehelyezték. Ez azt jelenti, hogy ezen a területen munkásszálló nem épülhet vagy működhet. 

A városvezetés ezzel a rendelet-módosítással igyekszik elérni a kínai tulajdonosnál, hogy Szolnok egyre pusztuló, műemlék jellegű, emblematikus épülete ne vendégmunkások szállóhelye legyen. Szalay Ferenc polgármester megjegyezte, hogy a közel száz éves Tisza Szálló épülete sohasem volt városi tulajdonban, mindig is magánkézben volt, ám jelenlegi gazdája, minden figyelmeztetés és felhívás ellenére elhanyagolja. Az ezzel szemben álló önkormányzati intézkedések sora folytatódni fog.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában