Szoljon Insta

2023.08.03. 06:55

Elvesztette minősítését az egykor szebb napokat látott szolnoki Tisza Szálló

A közkifolyó technikai okok miatt átmenetileg nem üzemel, olvasható egy kiragasztott papíroson a Tisza Szálló artézi kútjánál. Olvasóink jelzései alapján jártunk utána a lehetséges magyarázatoknak, de gyorsan kiderült, hogy egy műszaki hibánál összetettebb okok húzódhatnak meg a háttérben.

Mészáros Géza

A Tisza szálló épülete

Fotó: Nagy Balázs

A kihelyezett felirat szerint „technikai okok miatt” nem ad termálvizet a Tisza Szálló és Gyógyfürdő közkifolyója. Nem újdonság, hiszen az elmúlt években ez többször előfordult már. Először a szolnoki Víz- és Csatornaműveknél érdeklődtünk a meghibásodás okairól, ám a VCSM Zrt. illetékese továbbirányított bennünket, így már egyenesen a Tisza Szállót működtető kínai társaságot kerestük.

A céginformáció szerint a szállodát a Hotel Tisza Kft. üzemelteti, egyéb adatot azonban nem találtunk a társaságról. A tulajdonos Z.H.X.Y. Investment Management Kft. két ügyvezetőjét, Peng Xiao Tiant és Quao Yu Feit nem értük el, mint ahogy Peng Peng igazgató asszonyig sem jutottunk el. A recepciós hölgy azonban készségesen válaszolt a felvetéseinkre.

Mint elmondta, a Tisza Szálló és Gyógyfürdő épülete mögött, a Tisza parti sétány mentén kiépített közkifolyó a nagy szivattyú meghibásodása miatt nem hozza felszínre a termálvizet. Hozzátette, nem tudja, hogy a berendezést mikorra javítják meg a már kiértesített szakemberek. Sajnálatosnak nevezte a meghibásodást, amely a szállodai szolgáltatást is érinti, ugyanis a szobákban a meleg víz is ebből a rendszerből érkezik, így ezen szobákat egyelőre nem tudják hasznosítani.

Az 1928-ban épült szolnoki Tisza Szálló és Gyógyfürdő az eltelt közel száz év alatt a város szimbólumává vált. A Tisza Szálló és Gyógyfürdőnek eredetileg háromfunkciós szolgáltatása (hotel, étterem, gyógyfürdő) közül mára egyetlen egy maradt hírmondónak, ha a külsős cég által üzemeltetett pár órás menüztetést egyáltalán alapul lehet venni. Az épület körkupolája alatt lévő két törökfürdő régen volt feltöltve. 

A korábban alkalmazott gyógyvíz minősítése megszűnt a több száz méter mélyről felszínre törő termálvíz esetében. A gyógyászati szolgáltatásoknak is hűlt helye. Ráadásul egy magát megnevezni nem kívánó informátorunk szerint az egykoron patinás hotelre a vendégei miatt ma jobban illik a munkásszálló elnevezés.

Minderre vonatkozóan beszédes jelzést találtunk a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége internetes oldalán, melyen tagjaikra vonatkozó információkat tüntetnek fel. A szolnoki Tisza Szálló és Gyógyfürdő hosszú évtizedekig a háromcsillagos kategóriában működött. Ennek hirdetménye egy réztáblán ma is ott díszeleg az épület főbejáratánál. Azonban a falra szegelt kitüntető cím hamiskás képet mutat, miután a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége már régen „leminősítette” közösségi oldalán a Hotel Tiszának nevezett szállodát, melyet a portálon a csillagaitól megfosztották, és „nem minősített” állapotba helyezték.

Szalay Ferenc polgármester számos alkalommal jelezte már, hogy a város régóta szeretné birtokában tudni emblematikus épületét, a tulajdonos azonban minduntalan irreálisan magas összeget kér érte. A városnak annyi „jogköre” van a vállalkozóval szemben, hogy figyelmezteti a műemlék jellegű épület állagának megóvására és környezetének gondozására, s ezt a felhívást rendre meg is teszi.

Mindeközben közeleg a 2028-as év, a Hegedűs Ármin tervei alapján megépült Tisza Szálló és Pávai Vajna Ferenc geológus, hévízkutató által feltárt szolnoki gyógyvíz százesztendős jubileuma…

Kétmilliárd forint feletti összeget kérne a leromlott épületért a tulajdonos

A szolnoki önkormányzat 1880-ban vásárolta meg a Tisza-part talán legszebb és legértékesebb területét, a Kamaraváros kincstári tulajdonban lévő részét. Negyvenöt évvel később, 1925-ben egy festőművész, Zombory Lajos állt a városvezetők elé egy olyan, a területre vonatkozó tervvel, amely egy hatalmas francia stílusú park, egy szálloda, illetve egy gőz- és gyógyfürdő megépítését is tartalmazta. Érdekesség, hogy egy uszoda is szerepelt a látványterveken, ami forrás hiányában sosem készült el. A ’30-as évektől kezdve a szolnoki képeslapok egyik közkedvelt központi eleme volt a Tisza Szálló.
A rendszerváltozás után privatizálták az addig a HungarHotels szállodalánchoz tartozó szolnoki szállót: 1992 májusától egy vállalkozói kör vásárolta ki, majd pedig 2010 októberétől kínai kézbe került. A jelenlegi tulajdonos a korábban félmilliárd forintért megszerzett létesítményt ma kétmilliárd forint feletti összegért adná el a városnak, ám ez a kiadás tönkrezúzná Szolnok költségvetését...


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában