Jászkunság

2023.09.18. 19:55

Jó oka volt annak, hogy fa helyett csak szenet rendelhetett a falu

Akad, ahol szenet, de a legtöbb helyen idén is fát rendeltek a vármegyei önkormányzatok a Belügyminisztérium szociális tűzifa program pályázatán, melyre idén összesen 5 milliárd forintot különített el a kormány. A programban az 5000 fő alatti települések vesznek részt, ami azt jelenti, hogy 2300-2400 községben mintegy 200 ezer háztartáshoz jut el a tűzifa jövő év február 15-ig. Egyébként van, ahol tűzifa helyett szenet igényeltek, s ennek bizony jó oka volt.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az ország egyik legszegényebb településén, Tiszabőn még nincs kiépítve a vezetékes gáz, így mindenki fával fűt. A faluban minden évben óriási az igény a szociális tüzelőre.

– Évente mintegy 410 család nyújtja be a kérelmét a tűzifára, vagyis, minden háztartás kap. Idén 573 erdei köbméter kemény lombos fát igényelt Tiszabő, melyre 15 millió forintot nyertünk. Egy család ebben az évben egy kicsivel több, mint egy erdei köbméter, vagyis 13-14 mázsa fát kaphat – tájékoztatott Süvegesné Bakondi Mária, a polgármesteri hivatal pénzügyi ügyintézője. Mint elmondta, a támogatási kérelmeket a jövő héttől lehet benyújtani az önkormányzathoz.

A gyors segítség a nagy segítség a hátrányos helyzetű falvakban

– Hozzánk idén a megszokottnál is korábban érkezik a tűzifa – mondta Farkas László, egy másik hátrányos helyzetű település, Tiszabura polgármestere. Hangsúlyozta, ebben az évben szeretnének előre dolgozni, hogy időben megkapja mindenki a fűtenivalót.

– Lassan megkezdődik a szociális tűzifa aprítása, ugyanis a napokban érkezik körülbelül 500 mázsa. A lakossági igényeket november végéig lehet benyújtani, a tűzifa osztása várhatóan december 5-től kezdődik. 

Az idei tűzifa igen jó minőségű és száraz, így szinte azonnal alkalmas a begyújtásra. A megszokott módon, keménylombos tűzifát rendeltünk, akácot és kőrist, amelyek kellő meleget biztosítanak a hűvös hónapokban. Az pedig, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy valaki részesülhessen a tüzelőből, arról részletesen, a polgármesteri hivatalban lehet tájékozódni

– részletezte a polgármester.

Akár kétmillió forint is lehet a szállítási költség

Kengyel önkormányzata összesen 183 erdei köbméter keménylombos tűzifát rendelt idén az erre elnyert 4.8 millió forintos pályázati összegből.

– Az, hogy a fából mennyi háztartás kap, és mekkora mennyiségben, csak később derül ki, ugyanis körülbelül november elején kell a lakosoknak benyújtani, majd a bizottságnak elbírálni a kérelmeket. Az első szállítmány várhatóan karácsony előtt, a második pedig év elején érkezik majd – tájékoztatott Gál József polgármester. Hozzátette, mivel jellemzően a kemény lombos fát a Dunántúlról hozzák, így a szállítási költség igen magas, akár a kétmillió forintot is elérheti. Ezt a település iparűzési adóbevételéből finanszírozza a az önkormányzat. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a 3000 lakosú Kengyelen átlagosan 80-90 háztartás szokta igényelni a támogatást.

Idén kevesebb tüzelőt oszthatnak szét

Nagykörűben valamivel kevesebb tűzifával gazdálkodhatnak idén, mint tavaly. Ahogy arról a település vezetője elmondta, idén 160 erdei köbméter keménylombos tűzifára nyert támogatást az önkormányzat.

– Az igényléseket október 2. és 13. között lehet majd benyújtani – tette hozzá Túri Tibor polgármester.

Alapos oka van annak, hogy fa helyett szenet kértek

Ahogy a korábbi években, Örményes és Tiszaroff nem fát, hanem idén is szenet rendelt szociális tüzelő gyanánt.

Idén 566 mázsa szén érkezett, melyet októbertől februárig igényelhetnek a lakosok. Annak, hogy miért szenet rendelünk, igen egyszerű oka van: kevés a férfi munkaerő a településen

– hangsúlyozta utóbbi, vagyis Tiszaroff polgármestere.

– Tudniillik a szociális tűzifa hatalmas rönkökben érkezik, melynek felvágása igen hosszadalmas, és férfi munkaerőt igényel. A közfoglalkoztatottak nagy része nő, ezért pár évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy már előre bezsákolt, általában 24 kilogrammos kiszerelésben vásároljuk a szenet – mondta Vankóné Jekli Anikó.

Túl magas az iparűzési adóbevétel, kimaradnak a pályázatból

– Már jó ideje nem veszünk részt a szociális tűzifa pályázaton. Egyrészt, nagyon kevesen jogosultak nálunk a tüzelőanyagra, másrészt pedig, korábban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a település magas adóerő-képessége miatt nem szerepelhetünk a kiíráson – közölte Kőröstetétlen polgármestere. Pásztor Roland hozzátette, akik valamiképp mégis hiányt szenvednek, azok számíthatnak az önkormányzat segítségére.

– A területrendezésből és a gallyazásokból származó faanyagot rendre szétosztjuk a rászorulók között. Ennek mennyisége természetesen évről évre változó, de eddig még minden érintett megkapta a támogatást – hangsúlyozta a nyolcszáz lelkes település polgármestere.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában