Fejlesztés

2023.09.19. 12:00

Teljesen megújulhat Abony két neves kúriája

Közösségi és kulturális ingatlanfejlesztés címén mintegy háromszáz millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott az abonyi önkormányzat a TOP Plusz keretein belül. A támogatásból a város a volt Ungár és az egykori Kostyán Andor kúria felújítását végzi el. A beruházás részleteivel kapcsolatban a helyi önkormányzatot kérdeztük.

Hartai Gergely

A Kostyán kúria déli homlokzatát is renoválják majd a szakemberek

Fotó: Hartai Gergely

– A város önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében az „Élhető települések” nevű felhívásra. A projekt már a megvalósítás szakaszába lépett, a képviselő-testület május 8-án döntött a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás felhívásáról – tájékoztatta hírportálunkat a városháza sajtóreferense.

Lőrinczy Veronika közölte, a beruházás alapvető célja a műemlékvédelem alatt álló épületek további állagromlásának megakadályozása. Ugyanakkor a közösségi, kulturális és sportolási infrastruktúra, az IKT (információ- és kommunikációtechnológia – a szerk.) és az okos települési fejlesztésre vonatkozóan 270 millió 400 ezer forint európai uniós és hazai költségvetési támogatás áll rendelkezésre.

A közeljövőben jelentős fejlesztések színtere lehet a Szolnoki út ódon épülete, az Ungár kúria
Fotó: Hartai Gergely

A kúriák belső felújítása során a földszintek helyreállítása, akadálymentes használata, a gépészet kiépítése (szellőzés, fűtés, világítás), kertépítés, illetve a volt Kostyán Andor kúria tekintetében a déli homlokzat renoválása – építészettörténeti és művészettörténeti kutatás szerint – építési és örökségvédelmi engedély alapján valósul meg. – A közlekedést tíz, újonnan létesített parkoló segíti a jövőben. A tíz parkoló közül az egyik elektromos autó töltését is kiszolgálja. A volt Kostyán Andor kúria területén lévő parkban napelemes külső világítás és okospad létesül a beruházás során. A két kúria kertjében a meglévő értékes, öreg fákat és cserjéket megtartják, illetve többszintes, új növényállományt alakítanak ki, főként őshonos fajokból. Mindemellett fákat telepítenek a helyszínre – taglalta a referens.

Mint megtudhattuk, mindkét helyszínen kültéri töltőhelyet létesítenek majd elektromos kerékpárok számára. A beruházás akadálymentesítési elemeket is tartalmaz. Ideértve az akadálymentes parkolót, rámpát (Ungár kúria), emelőt (Kostyán kúria), valamint a földszinteken akadálymentes vizesblokkokat.

Lőrinczy Veronika emlékeztetett: a település fejlesztési stratégiájában és az önkormányzat 2020-tól 2024-ig tartó gazdasági programjában egyaránt kiemelt helyen szerepel a műemlékfelújítás, többek között a volt Ungár és Kostyán Andor kúria rendbe tétele, illetve eredeti állapotuk visszaállítása. A helyszíni munkálatok várhatóan két év múlva, 2025. október 6-án fejeződnek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában