Hagyomány és innováció

2023.10.12. 19:55

Egészséges, de különleges ízvilágot tükröző ételeket készítenek a tiszabői közkonyhán

Szeptember elsejével elindult a nagyüzem Tiszabő új közkonyhájában, melyet a régi művelődési ház leromlott állapotú épületéből alakítottak ki. A konyhában a helyi óvodának, általános iskolának és a szociális ellátásban részesülőknek főznek, az egészséges modern, és a hagyományos roma ételeket ötvözve.

Molnár-Révész Erika

Schmied Rómeó főszakács vezetésével reggel hat órától indul a munka a tiszabői konyhában

Fotó: Mészáros János

– Sok múlik az időbeosztáson, és a munka elosztásán ahhoz, hogy mindennel a legjobb minőségben, és időben elkészüljünk – mondta a helyszínen Schmied Rómeó főszakács, aki éppen az ebéd készítését felügyelte Tiszabő közkonyhájában. A hatalmas üstökben burgonyafőzelék főtt, melyet fasírttal, almával és kenyérrel kínáltak a gyerekeknek. De itt készül a tízórai és az uzsonna is, több száz adag. Úgyhogy tennivaló van bőven a modern eszközökkel felszerelt konyhában.

– Reggel bejövünk 6 órakor, a lányok elkészítik a tízórait, sajnos nagyon sok gyereknek ez a reggeli. Ezt 8 óráig, de legkésőbb fél kilencig kijuttatjuk a tálalókonyhákra. Az ebédet legkésőbb fél 12-ig juttatjuk el az intézményekhez, mellyel küldjük már az uzsonnát is. Ezután a lányok elmosogatnak, kitakarítanak, majd elkezdjük az előkészületeket a másnaphoz. Ez azt jelenti, hogy a húst felszeleteljük, a zöldségeket megpucoljuk, hogy a főzésnél már készen legyenek, ezek mennek a hűtőkamrákba, melyekkel nagyon jól el vagyunk látva. Másnap reggel elővesszük, és kezdjük az aznapi főzést – sorolta a főszakács, aki mindent megtesz azért, hogy ételeit szívesen fogyasszák a gyerekek.

Szeretném megváltoztatni a tipikus menzaételt, ugyanis három fiúgyermeket nevelek, akik állandóan panaszkodtak emiatt. Viszont otthon az én főztömet megeszik. Így próbálom bevezetni a kicsit romás stílusú ételeket, azért, hogy a gyerekek megegyék. Ha már kiküldjük, akkor ne az legyen a sorsa, hogy kidobják

– mondta hírportálunknak Schmied Rómeó.

– Emellett fontos, hogy ezek az ételek mégis egészségesek legyenek, megfelelünk eleve az EMMI-rendeletnek, eszerint főzünk, kevesebb sóval, és sok friss zöldséggel, fűszerrel. Segítségünkre van ebben a Máltai helyi majorsága, ahonnan nagyon sok fűszert és zöldséget kapunk, emellett a Máltai savanyítóüzeme is, ahonnan pedig különböző alapanygokat. Próbljuk a természetes zöldeket, minél kevesebb tartósítószert használni. Amit csak tudunk, próbálunk magunk előállítani, kiváltani a mesterséges anyagokat – hangsúlyozta a főszakács.

Mint megtudtuk, a főzéshez olyan új alapanyagokat is kipróbáltak már, mint a bulgur, kuszkusz, melyet próbálnak a helyi ízvilágnak megfelelően elkészíteni.

A konyhában jelenleg napi 450-520 adag étel között főznek a hiányzásoktól függően, a maximális kapacitás 600 adag, és még ezt is tovább bővítik majd a tervek szerint.

A konyhát 2020-ban kezdték építeni az egykori művelődési ház romos, elhagyatott épületéből alakították át. A beruházás belügyminisztériumi forrásból, közel kétszázmillió forintból valósul meg.

A dolgozók nagyrészt helyiek, és tanulók is vannak

A tiszabői közkonyhában jelenleg heten dolgoznak.

– Öt konyhai kisegítő dolgozik nálunk, akik mind helyiek, egy főszakács, aki tomajmonostorai – ez a település szintén szerepel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó települések programjában –, és két helyi közfoglalkoztatott – mondta Viraszkó Anita, élelmezésvezető. Hozzátette, emellett két tiszabői és tiszaburai származású 10. osztályos tanuló pedig gyakorlati képzést szerez a konyhában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában