Jászkunság

2023.10.11. 06:55

Egyre több a beteg: gyorsan fertőz az új koronavírus-variáns, de az influenzára is fel kell készülni

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ellátott betegek csaknem 14,6 százaléka fordult felső légúti tünetekkel, 5,2 százalékuk kifejezetten influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt heti adatok alapján. Az esetek hátterében többfajta vírus áll, de a koronavírus új variánsa, az Eris biztosan köztük van.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Jelenleg kétféle tünetegyüttes jelentkezik a beteg gyerekeknél, az egyik inkább felső légúti megbetegedésekkel jár, a másik hányással-hasmenéssel – mondta a jelenlegi helyzetről dr. Tancsik Andrea  szolnoki házi gyermekorvos, akihez folyamatosan érkeznek mostanában rendelési időben a kis páciensek. A szakember szerint a közösségekben, iskolákban óvodákban villámgyorsan terjednek a kórokozók, hiszen a gyerekek nehezebben tudják betartani a higiéniai szabályokat, ami a megelőzés szempontjából fontos lenne. Hozzátette, a megfelelő étrend mellett nem árt ebben az időszakban a C- és D-vitaminok pótlása.

De nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek között is egyre több a beteg.

A gyermekek is hazaviszik az iskolából kórokozókat, és már hűvösebb is van reggelente, így valóban egyre többen szenvednek az ilyenkor szokásos légúti tünetekkel, orrfolyással, köhögéssel, torokfájással járó betegségekben, de egyfajta hányást és hasmenést okozó vírus is terjed

– ezt már dr. Hoksári László szolnoki felnőtt háziorvos mondta hírportálunknak.

– Amit kiemelnék, hogy számos beteg gyanakodott, így elvégezte a koronavírus-tesztet, és sok lett pozitív. Felső légúti tünetek, elesettség, láz, izomfájdalom a tünetek – ezek négy-öt nap alatt meggyógyultak, tehát ennek az új variánsnak már nincsenek olyan súlyos tünetei, következményei, mint a korábbiaknak. Bár influenzajárvány még nincs, október végén, november elején várhatóan megkapják a körzetek ellene a védőoltásokat, ajánlom mindenkinek, legfőképpen a krónikus betegeknek – hangsúlyozta a szolnoki szakember.

Mint azt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától megtudtuk, a korábbi évekhez hasonlóan az év 40. hetében, vagyis múlt héten megkezdte működését az influenza figyelőszolgálat.

– A járási hivatalok népegészségügyi osztályai a háziorvosok jelentései alapján figyelemmel kísérik az influenzaszerű és az akut légúti tünetekkel jelentkező betegek számát. A 40. heti adatok szerint a vármegyénkben ellátott betegek 14,6 százaléka felső légúti tünetek miatt fordult orvoshoz, közülük 5,2 százalék kifejezetten influenzaszerű tünetek miatt. Ezek az arányok az előző influenzaszezon ugyanezen időszakához hasonlóak – tájékoztatott a hivatal. Mint írták, felső légúti megbetegedést számtalan kórokozó okozhat, ezek közül csak az egyik az influenza, illetve a COVID-19 megbetegedést okozó koronavírus variáns.

– A koronavírus Eris variánsa jelen van hazánkban is, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma már azonosította humán megbetegedésekből. Ezen variánshoz köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutattak az elmúlt hetekben, a fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké, de a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony.

A megbetegedés tünetei a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetekkel – lázzal, fejfájással, orrfolyással, torokfájással, izom-és ízületi fájdalommal, gyengeséggel – jellemezhetők 

– sorolták. 

Mint megtudtuk, Magyarországon jelenleg a koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható. A megbetegedés ellen továbbra is az oltás adja a legerősebb védettséget, a magyar lakosság átoltottsága magas, az oltás továbbra is felvehető.

– A felső légúti megbetegedések megelőzése érdekében fontos, hogy figyeljünk az általános higiénés szabályok betartására, például a rendszeres és alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre, gyakori szellőztetésre, lehetőleg ne menjünk közösségbe, vagy ha ez nem megoldható, hordjunk maszkot. Erősebb tüneteknél forduljunk a háziorvoshoz – hangsúlyozta a kormányhivatal illetékes munkatársa. Megerősítette, az influenza ellen speciális védekezési mód az influenza elleni védőoltás, melyet október utolsó napjaiban szállítják a háziorvosi rendelőkbe. Az előző szezonokhoz hasonlóan a kockázati csoportba tartozók térítésmentesen vehetik igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában