80 éves volt

2023.10.29. 11:28

Elhunyt Kovács Mihály, Szolnok Díszpolgára, a Tisza Táncegyüttes tiszteletbeli elnöke

Kovács Mihály halála nagy veszteség a jászkunsági vármegyeszékhelynek és a hazai tánckultúrának, valamint a magyar-japán baráti társaságnak egyaránt.

Mészáros Géza

Kovács Mihály 80 esztendős volt

Forrás: Archív

Fotó: Mészáros János

Nyolcvan esztendősen elhunyt Kovács Mihály, Szolnok Díszpolgára, valamint a japán kormány által adományozott „Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” díjas, továbbá számos nemzetközi, hazai és helyi elismerés birtokosa, a Tisza Táncegyüttes tiszteletbeli, valamint a Jászkun-Japán Baráti Egyesület rendes elnöke.

Ez év márciusi beszélgetésünkkor már tudtuk többen, s persze maga is, hogy nemsokára bekövetkezik az, amitől ő egyébként nem tartott. Súlyos betegsége egyre inkább elhatalmasodott rajta, melyet türelemmel és méltósággal viselt. Bölcs volt, utolsó évtizedeiben főleg a keleti tanok mentén élt, melyek békességet, szeretetet és empátiát hirdetnek. 

Épp ezen elemek ismeretében és hordozásában nem is magát, hanem élete párját sajnálta, akinek ugyancsak figyelemre, gondozásra, társra lenne szüksége. Főleg ezek után…

Kovács Mihály február 27-én volt nyolcvan éves. Ez alkalomból, határon innen és túlról is, sokan kívántak Szolnok Díszpolgárának jó egészséget, örömöt és boldogságot, köztük voltak hírportálunk munkatársai is.

– Gyermekként rettentően türelmetlen voltam, mondván, mikor leszek már idősebb – meséltettük meg akkor (is) ifjúságáról a tapasztalatait az idő múlásával hófehérré lett szakállában is hordozó Kovács Mihályt, vagy ahogyan a japán barátok a tiszteletüket fejezik ki iránta: Misi szant (san – japán megszólítás, a tisztelet és megbecsülés utótagként használt jele).

Kovács Mihály szülei ízig-vérig nyakas kunok, tősgyökeres kunhegyesiek voltak, ő magát is annak vallotta. Az általános iskolát Tiszaroffon végezte, majd pedig a törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Gimnáziumban érettségizett. Színjátszókörökben szerepelt, versekkel, prózákkal lépett fel a rendezvényeken.

Az érettségi után a főváros lett az ideiglenes otthona. Ezidőtájt volt lehetősége kipróbálnia magát a KISZ Központi Művészegyüttes tagjaként irodalmi színpadokon. Nem sokkal később visszaköltözött Kunhegyesre, majd pedig ’63-ban bekerült művelődési szervezőnek a helyi kultúrházba. Amikor pedig ezt az intézményt ’65-ben megszüntették, elkerült a Tiszafüredi Művelődési Házba. Tapasztalatokkal felvértezve, innen érkezett meg ’73-ban Szolnokra, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központba, ahol hamarjában igazgatóhelyettes lett.

A rendszerváltás után a nevéhez köthető, hogy az akkor már ismert Tisza Táncegyüttes nem szűnt meg létezni, hanem művészeti egyesületi formában működött tovább, s működik napjainkban is. 

Szintén hozzá és az általa (is) „menedzselt” Tisza Táncegyüttes eljutott Japánba, melynek következménye lett a Szolnok és a japán Juza közötti testvérvárosi kapcsolat.

Kovács Mihály nyakas kun volt és maradt, de lokálpatrióta szolnokivá is lett. Halála nagy veszteség a jászkunsági vármegyeszékhelynek és a hazai tánckultúrának, valamint a magyar-japán baráti társaságnak egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában