Tanfolyam

2023.10.16. 17:25

Gyakorlaton vesznek részt a katonák Szolnok-Szászberek-Besenyszög térségében

Elterjedt álhírek szerint ENSZ-katonák pénzt adnak a talált robbanószerekért a fiktív térségben.

Mészáros Géza

A háromhetes képzés tizennyolc résztvevője közül tizenhatan külföldről érkeztek

Forrás: Kelemen Ilona

A befejezéséhez közeledik a tizenhét nemzet hallgatóinak részvételével október elejétől zajló 43. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban, Szolnokon – számolt be róla hírportálunknak a Magyar Honvédség. A képzés két napos zárógyakorlattal ér véget október 18-án és 19-én.

A képzés tizenhét nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött október 2-án, Szolnokon. A háromhetes képzés tizennyolc résztvevője közül tizenhatan külföldről érkeztek: Algéria, Egyiptom, Elefántcsontpart, Jordánia, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Litvánia, Marokkó, Nigéria, Olaszország, Portugália, Thaiföld, valamint új országként Kenya, Örményország, Peru delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve két katona vesz részt a tanfolyamon. 

Az új országokkal immár összesen 92 nemzet képviseltette magát az eddigi 43 képzés során, a hallgatói létszám pedig várhatóan jövő évben lépi át ez ezer főt.

A hallgatók elméleti és gyakorlati oktatását a Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Lengyelországból, Németországból és Svájcból érkezett instruktorok mellett négy magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt segíti.

A tanfolyam alaptörténete egy fiktív, congai – borgai – aratniai népcsoportok alkotta válságövezetben játszódik. A feltételezett helyzetben a három népcsoport tagjainak korábbi békés egymás mellett élése az évek folyamán megromlott, olyan súlyos konfliktushelyzet alakult ki, hogy a további vérontás megakadályozására Conga Köztársaság az ENSZ segítségét kérte. A tanfolyam hallgatói a nemzetközi szervezet által a válságövezetbe küldött békefenntartók feladatait látják el.

A tanfolyam hallgatói a nemzetközi szervezet által a válságövezetbe küldött békefenntartók feladatait látják el
Forrás: Kelemen Ilona

A résztvevők az első héten az elméleti foglalkozások során elsajátították, illetve felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket, a tanfolyam második hetétől pedig már elhagyták a tantermet és járőrcsoportokban hajtották végre az életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat a szolnoki központban és Egerbakta térségében, illetve légi felderítési gyakorlaton vettek részt a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár közreműködésével.

A kétnapos zárógyakorlaton Szolnok-Szászberek-Besenyszög térségében, a fiktív műveleti területen hajtanak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, fegyverzet ellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést, továbbá tárgyalnak a „szemben álló felek” képviselőivel és a „helyi elöljárókkal”. 

Feladatuk többek között egy „menekülttábor” körüli konfliktus kezelése: egy táborlakó közelében felrobbant egy gránát, amit azért próbált meg összeszedni, mert az elterjedt álhírek szerint az ENSZ-katonák pénzt adnak a talált robbanószerekért.

A felkészítés végéhez közeledve, október 19-én azok, akik sikeresen elvégzik a tanfolyamot, átvehetik az igazoló oklevelet. A résztvevők ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

Az első héten a katonák elsősorban elméleti, többek között járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt, amelyek megfelelő alapot adtak a későbbi gyakorlati feladatok sikeres végrehajtásához. Megismerkedtek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével. Mindemellett felfrissítették egészségügyi ismereteiket, valamint részt vettek médiakezelési foglalkozáson.

A felkészítés végén kétnapos zárógyakorlat keretében adnak számot a megszerzett tudásukról
Forrás: Kelemen Ilona

Mivel a katonai megfigyelők fegyvertelenül látják el feladataikat, kiemelt figyelmet kapott a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése. A gyakorlati foglalkozások során a résztvevők elsajátítják az angol nyelvű rádió hírváltás alapjait, a megfigyelőpont üzemeltetésének szabályait, majd egy komplex járőrgyakorlat, valamint egy helikopteres légi felderítési gyakorlat vár a hallgatókra. A felkészítés végén kétnapos zárógyakorlat keretében adnak számot a megszerzett tudásukról. A zárógyakorlatot első alkalommal tekinti meg a holland partnerszervezet parancsnoka. Andre van der Weide alezredes, a Békeműveletek Védelmi Iskolája parancsnoka részletes tájékoztatást kap a beállított szituációkról, majd megtekinti, hogyan oldják meg a feladatokat a béke leendő követei – tájékoztatott a Magyar Honvédség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában