Jászkunság

2023.10.17. 06:55

Óriási fejlesztésen esik át a tiszai árvízvédelem

November végén befejeződik az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közös, vízügyi infrastruktúra fejlesztését célzó programja. A fejlesztés uniós és állami forrásból, összesen 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásból valósul meg.

Molnár-Révész Erika

A beruházás részleteiről Harsányi Gábor, a Kötivizig műszaki igazgatóhelyettese beszélt a fejlesztés egyik fontos helyszínén, a szolnoki Védelmi Osztagtelepen

Fotó: Mészáros János

Ötven-hatvan éves védelmi központok újulnak meg, új raktárakat építenek, rekonstruálnak egy szivattyútelepet, továbbá mintegy 48 kilométer hosszan az árvízvédelmi töltések állékonyságának javítására is kiemelt figyelmet szentel az a vízügyi infrastruktúra fejlesztését célzó program, melyről hétfőn számolt be Szolnokon, a Védelmi Osztagtelepen Harsányi Gábor, a Kötivizig műszaki igazgatóhelyettese.

– Az „Ágazati infrastruktúra fejlesztése” című projekt a vízügyi infrastruktúra fejlesztése révén közvetlenül, illetve közvetetten járul hozzá az árvízi biztonság növeléséhez a Tisza-völgyben. A beruházás része a Karcaghoz közeli Apavára védelmi központjának átépítése, a karcagi gépszín építése, a Gástyás II. szivattyútelep rekonstrukciója, a szolnoki, tiszaligeti védelmi központ átépítése, a Hosszúfok II. szivattyútelepen, valamint a szolnoki védelmi osztagtelepen raktárak építése, és nem utolsósorban árvízvédelmi töltések helyzeti állékonyságának javítása. Utóbbi az árvizek alatt tapasztalt jelenségek megszüntetése miatt indokolt – sorolta a fejlesztéseket a szakember. Hozzátette, a beruházással érintett szakaszok hossza mintegy 48 kilométer.

Mint elhangzott, a szolnoki Védelmi Osztagtelep kiemelten fontos logisztikai bázis, ahol a Kötivizig a védelmi anyagokon és gépeken kívül az országos készlet jelentős hányadát is tárolja, egy részét jelenleg nem éppen optimális körülmények között.

– Ezért itt új raktárépületek létesülnek, amelyek révén lehetővé válik a védelmi gépek és eszközök szakszerű tárolása, állaguk megóvása. Ugyancsak a védelmi gépek és eszközök állagmegőrzését biztosító szakszerű tárolása a célja a Kövizig, vagyis a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságterületén működő Hosszúfok II. szivattyútelepen felépített csarnoknak, ami hosszú távon megoldja a hordozható szivattyúk elhelyezési gondjait – hangsúlyozta a műszaki igazgató. 

MJA_8294
A fejlesztés munkálataival a tervek szerint november végére készülnek el
Fotó: Mészáros János

Harsányi Gábor elmondta, a beruházás része a Kötivizig Szolnoki Szakaszmérnökségének területén található, a ’70-es években épült tiszaligeti árvízvédelmi központ felújítása és átalakítása is, mely jelentősen hozzájárul a védekezés hatékonyságához azzal, hogy a munkában résztvevő szakemberek elszállásolását biztosítja. A fejlesztés munkálataival a tervek szerint november végére készülnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában