Szoljon podcast

2023.10.11. 12:23

Több mint hétezer távfűtéses szolnoki lakásban élesítik az új, rádiós távleolvasó rendszert

Hétezer-ötszáz lakásban huszonhatezer fűtési költségmegosztó cseréjére került sor a vármegyeszékhelyen, hamarosan pedig négyezer-négyszáz lakásban hatezer-négyszáz melegvízmérő cseréje is megvalósul. Az új, okosmérős rendszerekről szerdán délelőtt számoltak be az MVM csoport szakemberei Szalay Ferenc polgármesterrel és dr. Kállai Mária országgyűlési képviselővel.

Köllő Judit

Lázár Mózes, az MVM OTSZ Zrt. vezérigazgatója (balról), Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester a tájékoztatón

Fotó: Nagy Balázs

A vármegyeszékhely távhőtermelését és szolgáltatását ellátó MVM OTSZ Zrt. okos távhőmérési rendszert alakított ki. Erről tartott beszámolót Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója, Lázár Mózes, az MVM OTSZ Zrt. vezérigazgatója, Szalay Ferenc polgármester és dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő szerdán délelőtt a városházán.

– Tavasszal kezdődött el az eszközök cseréje és az okos mérési rendszer kialakítása – kezdte Lázár Mózes, az MVM OTSZ Zrt. vezérigazgatója. – A program keretében mintegy hét és fél ezer lakásban huszonhatezer fűtési költségmegosztó, illetve négyezer-négyszáz lakásban közel hatezer-négyszáz melegvízmérő cseréjére került, kerül sor. Ezzel a fejlesztéssel már országos összevetésben is kimagasló Szolnokon a korszerű fűtési költségmegosztók aránya, a távfűtésben érintett lakások több mint kilencven százalékában felszerelték – tette hozzá.

A modern fűtési költségosztók és használati melegvízmérők megteremtik a lehetőségét a rádiós rendszerű jeltovábbításnak, azaz az időszakos fogyasztás leolvasása is könnyebbé válik. Az adatok gyűjtése és továbbítása automatikusan történik, azok tárolása, rendszerezése és feldolgozása egy okos mérési rendszerben valósul meg.

– A költségosztók és termosztatikus radiátorszelepek megléte önmagában számottevően kisebb és racionálisabb hőfelhasználást eredményez az ügyfeleknél – mondta Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója. – Az új rendszernek köszönhetően az ügyfélnek nem kell otthon tartózkodnia, a fogyasztási értékek leolvasása és az esetleges készülékhibák adatainak gyűjtése automatikusan történik. Az új, nagy mérési pontosságú fűtési költségosztók első leolvasására és elszámolására jövő januárban kerül sor. A korábbi éves elszámolás helyett a melegvízmérők rádiós leolvasása a jövőben kéthavi gyakorisággal történik majd.

Dr. Kállai Mária és Szalay Ferenc is elismerően nyilatkozott a okos mérési rendszer kialakításáról. A polgármester kiemelte: október 12-től megkezdődik a fűtési szezon a lakásokban.

A tájékoztatón kiderült, hogy a cég még az idén elindítja a projekt második ütemét: Szolnok ötvenkilenc épületének mintegy négyezernégyszáz lakásában valósítják meg távleolvasású melegvízmérőcserét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában