Korszerűsítés

2023.11.20. 09:17

A végéhez közeledik a sasi idősotthon felújítása, bejárást tartottak

A tiszasasi Alkony Gondozási Központ Idősek Klubja és Bentlakásos Otthonának felújítási munkálatai már nyáron megkezdődtek. A közelmúltban a beruházást részletesen mutatta be a polgármesteri hivatalban tartott rendezvényen Vágner István polgármester és Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő. A résztvevők az otthon épületét is bejárhatták.

Pakainé Pusztai Nóra

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő (balra) és Vágner István polgármester közösen tekintették meg a sasi idős otthon korszerűsítésének jelenleg is zajló munkálatait

Fotó: Szabó Ferenc

A zajló energetikai korszerűsítéssel jelentősen csökkentik az Alkony Gondozási Központ Idősek Klubja és Bentlakásos Otthonának fenntartási költségeit a tiszazugi településen. A projektről a polgármesteri hivatalban tartott rendezvényen tájékoztatták az érdeklődőket hétfőn. Ahogy ott elhangzott a rentábilis működés mellett a szén-dioxid kibocsátást is csökkentik, tehát környezettudatos szemlélettel újítják fel az intézményt. Olyan modellt mutatva az utókornak, melyben nemcsak az elődökről gondoskodnak, hanem a felnövekvő generációkra is gondolnak.

A munkálatok nyáron kezdődtek, erről hírportálunkon is olvashattak. Vágner István polgármester a hivatalban tartott rendezvényen elmondta, a beruházás a vége felé közeledik.

– A település legnagyobb intézményéről van szó, felújítását a benntlakás mellett kellett megoldani, ami komoly feladat volt. Úgy gondolom, a nehézségek nagy részén túl vagyunk – emelte ki.

Részletezte, hogy korszerűsítették a fűtési rendszert, két modern kazán állt munkába, kicserélték a nyílászárókat, napelem-rendszert telepítettek, a külső szigetelés és festés maradt hátra.

– Versenyt futottunk az idővel, alkalmanként kaotikus állapotok voltak, hiszen a munkálatok piszokkal és rengeteg logisztikai feladattal jártak, de igazi csapatmunka volt – hangsúlyozta.

Harcoltak a szolgáltatókkal, hogy a fűtést időben meg tudják kezdeni, végül a környékbeli önkormányzatok összefogásával egy vészmegoldást találtak az adott néhány napra. A korszerűsítésnek köszönhetően 40-45 százalékos energiamegtakarítást remélnek a kistelepülésen, mely az ő esetükben is milliós tétel.

Vágner István polgármester (balra) és Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő közösen tájékoztatták az érdeklődőket a projektről
Fotó: Szabó Ferenc

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő hozzátette, a TOP Plusz projektre jelenleg hazai forrásból biztosították a százötven millió forintot.

– Fontos, hogy tiszteljük idős honfitársainkat, méltóképpen gondoskodjunk róluk. Tiszasason az intézmény felújításával is kifejezik a szépkorúak iránti megbecsülésüket. Jelentősen javultak az otthon lakhatási körülményei – fogalmazott.

Az esemény zárásaként a beruházás helyszínén is körbevezették az érdeklődőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában